Beliris verwacht tegen de zomer een vergunning voor de langverwachte heraanleg van de Ninoofsepoort. De werkzaamheden zouden in dat geval begin 2016 kunnen starten en eind 2018 afgerond zijn. Dat laat minister-president Rudi Vervoort (PS) weten.

Het dossier van de Ninoofsepoort gaat al vele jaren mee maar lijkt nu toch concreet te worden. Maandag start alvast de afbraak van de zogenaamde asbesthangar op de site.

Zonder nieuwe tegenslagen komt er dan tegen de zomer een vergunning voor de heraanleg van de openbare ruimte. De werkzaamheden zouden dan in januari 2016 moeten beginnen. Voor de inhuldiging wordt gemikt op oktober 2018.

De eerste plannen dateren al van 2008 maar zijn verschillende keren aangepast. In extremis is bijvoorbeeld het tramtracé nog bijgestuurd. Naast een nieuwe groenzone, komen er 340 woningen op de site. Een deel daarvan wordt ontwikkeld door Besix, een ander deel door het Gewest.

Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) geeft volgende week meer uitleg op de plannen op een informatieavond.

De kostprijs van de heraanleg wordt geraamd op 20 miljoen euro. Dat geld komt van het federaal Brusselfonds Beliris.

Rudi Vervoort verheugt zich dat er eindelijk schot in de zaak komt. "Het was hoog tijd dat de site aan concrete ontwikkelingen wordt onderworpen die ten goede komen aan de bewoners van vandaag en van morgen", aldus de minister-president.

Molenbeek wil project herbekijken
De gemeente Molenbeek blijft ondertussen aandringen om het plan nog maar eens te herbekijken. "De groene ruimte moet veel groter en de huidige en toekomstige bewoners hebben ook nood aan een crèche, een school en een socio-culturele ruimte", zegt schepen van Huisvesting Karim Majoros (Ecolo) in een reactie. "De bevolking moeten kunnen ademen en de kans krijgen zich te emanciperen. Het project moet dan ook verbeterd worden in samenspraak met de bevolking en niet enkel om te debatteren over het type gazon."

De infovergadering gaat door in De Heksenketel (Henegouwenkaai 29) op donderdag 29 januari om 19 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni