Nikola Vucevic c Orlandomagicdaily
© Orlandomagicdaily

Nikola Vucevic toont de weg

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/10/2014

Basketballiefhebbers kijken reikhalzend uit naar het einde van de maand oktober, want dan gaat het NBA-seizoen van start. Bij basketbalclub Royal Linthout zijn ze fan van Orlando Magic, de club van hun voormalige jeugdspeler Nikola Vucevic.

“Mijn verbazing was groot toen ik Nikola herkende tijdens een NBA-wedstrijd,” vertelt Franck Beckers van de Nikola Vucevic Belgian Fan Club. “Ik was bestuurslid in de tijd dat hij bij onze jeugdploegen speelde, van de U10 tot de U12. Nikola komt uit een echte basketfamilie. Vader Boro heeft nog bij Royal 4 in Anderlecht gespeeld en zijn nonkel was trainer van onder meer Spirou Charleroi.”

De kleine Nikola verliet Brussel en zijn basketbalclub om met een groot deel van zijn familie terug te keren naar Montenegro. Daar ontwikkelde hij zich verder en werd hij in 2007 zelfs uitgeroepen tot beste jongere van het land. “Zijn overstap naar de Verenigde Staten was terug familiegerelateerd: zijn nonkel was er actief als trainer en vroeg hem de grote plas over te steken. Nikola werkte er zijn laatste jaar secundair en zijn universiteitsstudies af, en werd dan uitgepikt door de Philadelphia Sixers. Na één seizoen stapte hij over naar Orlando Magic.”

Iedereen Nikola
De mooie carrière van Vucevic inspireerde Beckers om in 2011 een fanclub op te richten. Hij heeft af en toe contact met de Montenegrijn en volgt hem op de voet. “Eigenlijk berichten we vooral over de prestaties van Nikola op onze Facebookpagina. De wedstrijden in groep volgen, dat doen we niet. Daar hebben we de ruimte niet voor. We zijn wel van plan om naar Orlando te reizen en een wedstrijd bij te wonen. Dat zou ten gunste zijn van een organisatie voor mensen met een handicap. We zouden ook een paar van hun jongere leden meenemen.”

“Met deze fanclub willen we eveneens aantonen dat iedereen het kan maken. Het is niet omdat je bij een Brusselse club uit een lagere divisie speelt dat je niet hogerop kan klimmen. Als jonge ket kan je uitgroeien tot een topper. Dit is dus ook een promotiemiddel voor het basketbal. Iedereen kan een verhaal als dat van Nikola Vucevic hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni