Afdeling Bouw Sint Guido Instituut

Nijverheidstechnische school begint dan toch

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/07/2014

In september gaat het Sint-Guido-Instituut dan toch van start met de broodnodige nijverheidstechnische school in Anderlecht. Dat het project twee jaar vertraging opliep is vooral een centenkwestie, zegt Piet Vandermot, directeur van inrichtende macht Sint-Goedele.

I n mei 2011 maakte Vandermot bekend dat in september 2012 in Anderlecht een nieuwe nijverheidstechnische school zou opengaan, toegespitst op de bouw. De vzw Sint-Goedele, die behalve Sint-Guido nog een reeks andere katholieke scholen in Brussel bestuurt, ging daarmee in op een verzoek van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A). Die wilde een oplossing voor de talloze jongeren in het westen van Brussel die vastlopen in het algemeen secundair onderwijs en niet tot in Don Bosco (Woluwe) geraken.

Voor Sint-Goedele kwam het voorstel niet ongelegen omdat de vzw al een tijd op zoek was naar een nieuw onderkomen voor haar twee scholen voor bijzonder onderwijs, de lagere school Spes en de secundaire Cardijnschool, die gehuisvest waren in verouderde gebouwen in Laken.

Sint-Goedele kocht – voor 11,5 miljoen euro – het West Office Center in de Verheydenstraat, waar vroeger elektroproducent AEG zijn kantoren en ateliers had. Het is een immens gebouw met twee vleugels van vier verdiepingen en twee gigantische werkplaatsen.

De twee vleugels werden voorbehouden voor de scholen voor bijzonder onderwijs. Spes zit er inmiddels al een tijdje. De Cardijnschool begint in september op de nieuwe locatie.

De opstart van de nijverheidstechnische school, die over de werkplaatsen kan beschikken, vlotte een stuk minder goed. Volgens Vandermot had Smet bij de onderhandelingen extra financiële middelen beloofd voor de verbouwing en uitrusting van de hangars en voor een projectleider om de beginfase te begeleiden. De projectleider is er nooit gekomen. Het extra geld bleef aanvankelijk ook uit. Sint-Goedele wilde daarom niet beginnen. Vandermot: “De aankoop van het gedeelte van het gebouw voor de nijverheidstechnische school en de verbouwing ervan is begroot op een kleine zeven miljoen. Zestig procent is gesubsidieerd. Dat betekent dat wijzelf nog 2,5 miljoen euro zouden moeten ophoesten. Dat wilden we niet, het was niet de afspraak.”

Sint-Guido bracht in september 2012 dan ook alleen zijn – reeds bestaande – afdeling schilderwerken over naar de Verheydenstraat. Maar inmiddels is een groot deel van het financiële gat dichtgereden, zegt Vandermot. En dat is vooral te danken aan de subsidies die Sint-Goedele van de Vlaamse Gemeenschapscommissie kreeg voor de capaciteitsuitbreiding in het basisonderwijs.

Op dit moment is er nog 750.000 euro nodig. Vandermot heeft goede hoop dat de onderhandelaars voor de nieuwe Brusselse regering hiervoor een oplossing zullen bedenken. “De regering zou gek zijn als ze niet met een oplossing op de proppen kwam.” Dat Smet en de Brusselse onderwijsminister Guy Vanhengel (Open VLD), die vroeger weleens de verantwoordelijkheid en de zwartepiet naar elkaar doorspeelden, nu samen in de regering zullen zitten, is in deze natuurlijk een opportuniteit.

Sint-Goedele rekent erop dat het geld komt, maar wil sowieso beginnen. “We hebben ons nu eenmaal geëngageerd,” zegt Vandermot.

Omdat het financiële plaatje nog niet helemaal rond is, gaat de nijverheidstechnische school nog niet meteen voluit. “We beginnen met een tweede en derde beroepsjaar bouw,” zegt Candide Behets, directrice van Sint-Guido. “We richten nog geen technische bouwopleiding op omdat technische opleidingen hogere infrastructurele eisen stellen en dus meer kosten.” Ook de afdelingen sanitair, centrale verwarming en wetenschap en techniek, die in de pipeline zitten, zullen om die redenen nog even moeten wachten.

De school heeft volgens Vandermot tot dusver een eenmalige subsidie van 35.000 euro van de VGC gekregen voor de uitrusting. “Daarmee koop je alleen wat betonmolens en bouwmateriaal. Het is lang niet genoeg om ook de dure uitrusting voor een afdeling chauffage en regeltechnieken mee te betalen.”
Vandermot heeft intussen wel een afspraak kunnen maken met werkgeversorganisatie Voka, die een deel van de uitrusting zou willen subsidiëren. “We proberen om de ondernemerswereld zoveel mogelijk bij ons project te betrekken,” zegt hij.

Verhaal stopt niet
Ook is er een convenant met de bouwconfederatie, vult Behets aan. “Maar zij kunnen alleen ondersteunen met cursusmateriaal en advies. Ze kunnen niet subsidiëren.”

Behets is tevreden dat het schoolbestuur de knoop doorgehakt heeft. “De nood is zo hoog. Ik ervaar elke dag dat er in onze afdeling handel leerlingen zitten die veel beter op hun plaats zouden zijn in een nijverheidstechnische school. Laatst zijn we met onze leerlingen naar een werkbeurs van de bouwfederatie gegaan. Ze waren superenthousiast.”

Vandermot blijft het ook een voordeel vinden dat de nijverheidstechnische school en de Cardijnschool op dezelfde campus zitten. “We moeten beroeps- en buitengewoon onderwijs dichter bij elkaar brengen. Sommige leerlingen van Cardijn aarden beter in het beroeps van Sint-Guido en vice versa.”

De afdeling schilderwerken in de Verheydenstraat telt momenteel een dertigtal leerlingen. Daar komen er met de start van de nieuwe bouwrichting in september zo’n zeventig bij, verwacht Behets. Alles tezamen is er plaats voor 300 leerlingen in de nijverheidstechnische school. En dat is niet genoeg, weet Vandermot nu al. Want ook het Brusselse secundair onderwijs krijgt de komende jaren af te rekenen met een capaciteitstekort. Hij rekent erop dat Sint-Guido, de enige school van zijn vzw die beroeps en technisch aanbiedt, tegen 2020 800 leerlingen extra zal moeten opvangen. Vandermot maakt dan ook al plannen voor een nieuw project. “Het verhaal stopt hier niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni