Nieuwjaar in het centrum van Brussel: praktische info

© brusselnieuws.be
23/12/2014

Schermen, een dj, animatoren en vuurwerk moeten de viering van het nieuwe jaar onvergetelijk maken. Bepaalde straten worden voor de feestelijkheden afgesloten en niet alle parkings zijn heel de nacht toegankelijk.

Van de Brouckère tot aan de Beurs kunnen feestgangers terecht om 2015 feestelijk in te luiden. De organisatoren gaan op verschillende locaties enorme schermen laten plaatsen zodat niemand een spettertje van het vuurwerk zal moeten missen. Op de schermen zullen ook animatie en berichten te zien zijn die bezoekers op sociale media plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat niemand zich gaat vervelen, is er in straatanimatie voorzien. Een dj zal de hits van 2014 door de boxen doen schallen.

Een aftelling naar middernacht, vuurwerk en confettikanonnen vormen de climax van de avond.

Praktische informatie
Op 31 januari wordt vanaf 20 uur de verkeerscirculatie onderbroken op het de Brouckèreplein en op de kruispunten tussen de Anspachlaan en de Wolvengracht, Augustijnenstraat, Bisschopstraat, Grétrystraat, Ortsstraat, Kiekenmarkt en de Jules van Praetstraat.

De Muntparking blijft de hele nacht toegankelijk en aan de metrostations Delta en Stalle zal men gratis kunnen parkeren. Wie op Parking 58 naar het vuurwerk wil kijken, kan dat want de uitgang via de Zwarte Lievevrouwstraat en Lakenstraat blijft open.

Privégebruik van vuurwerk is niet toegelaten, en gevonden vuurwerk zal in beslag worden genomen.

De Stad roept de feestgangers op het nieuwe jaar te vieren met respect en empathie voor de andere stadsbewoners.

Openbaar vervoer gratis
Het MIVB-net is naar goede gewoonte gratis vanaf middernacht en rijdt tot 5.30 uur ‘s ochtends. Er is versterking voorzien op verschillende bus-, tram- en metrolijnen.

Wie met het openbaar vervoer naar het centrum komt, moet er wel rekening mee houden dat De metrostations Beurs, De Brouckère en Sint-Katelijne sluiten vanaf 23 uur. Vanaf dan is er ook geen verkeer meer op de premetro op de Noord-Zuidas. De reizigers die naar het stadscentrum gaan wordt gevraagd uit te stappen in Graaf van Vlaanderen en Centraal Station voor de metro en in Anneessens of Rogier voor de premetro.

De reden voor de sluiting is de verwachte volkstoeloop in het centrum. "Het is niet uitgesloten dat de politie al tussen 22 en 23 uur de gedeeltelijke of volledige sluiting vraagt. De beslissing is afhankelijk van de volkstoeloop op de Anspachlaan en het De Brouckèreplein", zo zegt de MIVB in een mededeling.

De buslijnen worden vanaf 22 uur beperkt tot aan het Centraal Station en rijden dus niet tot De Brouckère. De Noctis-bussen laten reizigers in- en uitstappen ter hoogte van de kleine ring tussen middernacht en 1.30 uur. Na 1.30 uur vertrekken de bussen van aan het Centraal Station.

De beste nieuwjaarswensen
De Stad Brussel lanceert vandaag ook een videowedstrijd, 'Beste Wensen uit Brussel', via de facebookpagina van het evenement. Iedereen die wil, kan een video uploaden om wensen over te brengen voor het nieuwe jaar op een specifieke plaats in de stad. De makers van de vijf origineelste video’s krijgen gratis tickets voor musea en grote evenementen in Brussel.

Het feestprogramma vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni