Meiserplein verkeer 04

Nieuwe rijopleiding moet meer kwaliteit bieden

© brusselnieuws.be
01/12/2015

Een betaalbare rijopleiding, die rekening houdt met de stedelijke omgeving en die simpel is qua structuur. Dat moeten de speerpunten worden voor de hervorming van de rijopleiding in Brussel.

Bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) lichtte maandag in het Brussels parlement een tipje van de sluier over de hervorming, na een parlementaire vraag van Boris Dilliès (MR).

De opleiding moet in de eerste plaats betaalbaar blijven voor alle Brusselaars. Hoe de opleiding praktisch gegarandeerd moet worden, is nog niet helemaal duidelijk. Belangrijk is wel dat het systeem met een vrije begeleider behouden blijft.

De opleidingen via de rijschool krijgen wel een doorlichting. “Er komt een kwalitatieve analyse van de rijscholen en de examencentra in Brussel”, aldus Debaets. “We moeten de kwaliteit van de rijscholen verbeteren en de opleiding van de instructeurs opkrikken.”

Debaets wil ook meer aandacht voor de uitdagingen en gevaren die eigen zijn aan een stad. Door de grote verkeersdichtheid van ons gewest en de combinatie van de verschillende soorten vervoersmiddelen is aandacht en een intensere waakzaamheid achter het stuur nodig”, klinkt het. “Dit moet vanaf zeer jonge leeftijd worden bijgebracht.”

Andere elementen van de vernieuwde rijopleiding zijn een risicoperceptietest en een voldoende lange stageperiode, al ontbreken ook daarover nog praktische details.

Ten slotte wil Debaets chauffeurs ook levenslang laten leren. “Dat start met het voetgangersbrevet, over het fietsbrevet tot zelfs opleidingen voor 55-plussers”, besluit Debaets.

Ten laatste tegen het einde van 2016 moeten de definitieve plannen voor de hervorming van de rijopleiding op tafel liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni