Nieuwe Parking 58 gepland in 2018

JCO
© brusselnieuws.be
16/10/2014

De opvolger van het iconische Parking 58-gebouw in het centrum moet in 2018 af zijn. Dat zegt ontwikkelaar AG Real Estate. Het grootschalige project is goed voor 30.000 vierkante meter kantoren, 46 woningen en 847 parkeerplaatsen, 250 meer dan vandaag. De deur voor een publiek dak wordt wel op een kier gezet.

Het project gaat momenteel voor de tweede keer in openbaar onderzoek. De plannen die AG Real Estate voorlegt verschillen licht van de vorige versie. De wijzigingen draaien vooral om het herinrichten van de passage tussen de Hallenstraat en de Zwarte Lievevrouwstraat. Die doorgang is nu afgesloten om daklozen buiten te houden.

Geen extra woningen, geen dak voor iedereen
De rest van het project blijft ongewijzigd. Dat betekent 30.000 vierkante meter kantoren en 46 woningen. Ook de 847 parkeerplaatsen, een derde meer dan nu, blijven voorzien. Nochtans had de vorige overlegcommissie, die wel een positief advies gaf, aangeraden om het aantal woningen in het project op te trekken. “Wij hebben ons gebaseerd op de milieueffectenstudie”, zegt Marc Kramer van ontwikkelaar AG Real Estate aan brusselnieuws.be. “En daarin kwam geen vraag voor een hogere functievermenging naar voor.”

Of het dak, nu nog een uitgelezen plek voor vergezichten en impromptu feestjes, publiek blijft, is een vraagteken. Tot nu toe leek de optie van de baan, maar AG Real Estate laat de deur toch op een kier. "Het zou spijtig zijn, moest niet minstens een deel daarvan behouden blijven voor het publiek", klinkt het. "We hebben wel mooie ideeën zodat het dak een referentiepunt blijft in Brussel." Duidelijkheid over de dak-functie volgt voor het einde van het jaar.

Ook wie de kantoren in het gebouw zal bezetten is nog niet duidelijk, al wordt in de richting van de Stad Brussel gewezen. In 2006 schreef de Stad Brussel al een projectoproep uit om de zoektocht te starten naar een nieuwe stek voor haar administratief Centrum. Bij AG Real Estate zegt men dat de gesprekken met de Stad nog aan de gang zijn. Bij de Stad houdt men het erop dat het gebouw een van de opties is om in te trekken.

“Als de Stad intrekt in Parking 58, verlaat zij andere gebouwen,” klinkt het nog bij AG Real Estate. Die zijn dan misschien meer geschikt om woningen in te ontwikkelen. De vraag naar woningen moet je breder bekijken, op het niveau van de hele buurt.”

Centrale lanen
De nieuwe Parking 58 moet in 2018 klaar zijn. Dat betekent dat een deel van de werf zou samen vallen met de herinrichting van de centrale lanen. Over de mogelijke problemen dat zoiets met zich mee zal brengen, is men bij AG Real Estate vrij gerust. “Werken in het centrum van een stad is altijd een uitdaging”, klinkt het.

De nieuwe Parking 58, met zijn extra parkeerplaatsen, zal grenzen aan de parkeerlus die de stad plant rond de nieuwe grotere verkeersvrije zone in het centrum. De Stad heeft de mogelijkheid dat de twee werven botsen al bekeken. "Wij hebben daar rekening mee gehouden en daar zou normaal geen probleem mee mogen zijn", klinkt het op het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni