Nieuwe oranje zak voor organisch afval, witte zak een keer per week

SVG
05/03/2015

Staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) zet door met haar plan om de witte zak met restafval nog maar een keer per week te laten ophalen. Daarnaast komt er wel, op een andere dag, een ophaling van een oranje zak met organisch afval. PVDA-PTB reageert verontwaardigd. "Mensen zullen zich hier niet aan houden."

Laanan had al eerder aangekondigd dat ze vanaf de lente van 2016 nog maar een ophaling van restafval per week wil, waar dat er vandaag twee zijn. De regering heeft dat plan donderdag goedgekeurd.

Op die ene dag zullen dan ook de blauwe PMD-zak en de gele zak voor papier opgehaald worden. De ophaalfrequentie gaat daar dus van tweewekelijks naar wekelijks.

Er kwam eerder al veel protest tegen de schrapping van de ophaaldag. PVDA-PTB haalde meer dan vijfduizend handtekeningen op. Voor mensen die in een klein appartement wonen, is het niet evident om vuilniszakken een week bij de houden, is de redenering.

Laanan voert als compromis toch nog een tweede ophaaldag in, maar dan wel voor de oranje zak voor organisch afval. Die werd al in enkele gemeenten getest (in een bruine versie) en zal volgend jaar door iedereen kunnen worden gebruikt.

Een verplichting komt er niet, zodat de Brusselaar zijn organisch afval zowel in de witte als in de oranje zak kwijt kan, en dus al dan niet kan sorteren naargelang de dag van de week. Op de tweede ophaaldag kunnen mensen ook tuinafval buitenzetten (groene zak).

Geen kelder of balkon
PVDA-PTB zegt geschokt te zijn dat Laanan haar plan doorzet. "Ongelooflijk dat zij blind blijft voor de realiteit", reageert Molenbeeks gemeenteraadslid Dirk De Block.

"Zo veel Brusselaars leven op een kleine oppervlakte, zonder kelder of balkon. Daar moeten ze nu vier zakken verzamelen, die elk maar een keer per week worden opgehaald. Niemand zal zich hieraan houden, het aantal witte zakjes vol afval in de straten zal nog toenemen. En dan volgen de GAS-boetes, natuurlijk."

PVDA pleit voor ondergrondse afvalcontainers in de straten, zodat iedereen zijn afval op elk moment kwijt kan. De partij wil nu op gemeentelijk niveau de schepenen van Netheid mobiliseren. "Want het zijn de gemeentes die het achtergebleven vuilnis zullen mogen opruimen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni