Nieuwe microbrouwerij zoekt stek in Marollen

EVC
© brusselnieuws.be
13/10/2014

Twee jonge Brusselaars hebben een nieuwe Brusselse microbrouwerij opgericht, En Stoemelings. Voorlopig blijft de productie van het blonde bier Curieuse Neus beperkt tot 80 flessen per dag. Via crowdfunding is het de bedoeling om de productie uit te breiden en te diversifiëren.

Met twee brouwerijen - Cantillon en de Zennebrouwerij/Brasserie de la Senne - is Brussel nier rijk bedeeld met brouwerijen. Met En Stoemelings komt daar verandering in, meldt lapige.be, een website verbonden aan de Franstalige universiteit ULB.

Het initiatief komt van Brusselaars Denys van Elewyck en Samuel Languy, die in mei in alle stilte - en stoemelings dus, de brouwerij boven de doopvont hebben gehouden. Hun eerste bier werd Curieuse Neus gedoopt. Het gaat om een blonde trippel van 7,5 graden.

De productie van het artisanaal gebrouwen bier blijft momenteel beperkt tot 80 flessen per dag en gebeurt in de keuken van co-working bedrijf Transforma BXL.

Het duo heeft evenwel zijn oog laten vallen op een andere locatie, in de Huidevettersstraat in hartje Marollen. Het gaat om het voormalige Wijnpaleis, nu Les Halles des Tanneurs, een centrum voor startende bedrijven van het Brusselse OCMW. "De onderhandelingen daarvoor zijn nog aan de gang", zegt Denys van Elewyck aan brusselnieuws.be.

Crowdfunding
Daarvoor is wel een financiële injectie nodig. Die wil het duo via crowdfunding realiseren. Het hoopt daarmee 15.000 euro op te halen. Die operatie zou in november van start gaan. Het startbudget van de operatie wordt geraamd op 60.000 euro. "De rest komt van eigen middelen en leningen", aldus Van Elewyck.

"Op termijn willen we 7.500 flessen per dag produceren. Bedoeling is om in het Wijnpaleis ook een verkooppunt te openen."

Wie het bier nu al wil proeven, kan daarvoor terecht nog tot het einde van de maand terecht in het café Schieve Lavabo op de Hoogte Honderd in Vorst. De Curieuse Neus is daar momenteel bier van de maand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni