Nieuwe metrotoegang Zuidstation weldra open

KH
© brusselnieuws.be
27/04/2015

De metro van het Zuidstation krijgen eerstdaags een nieuwe toegang langs de Fonsnylaan. “Zelfs zonder de trams of bussen in de Overdekte Straat blijft die extra ingang zinvol.”

De nieuwe toegang aan de Fonsnylaan, aan de overzijde van de Overdekte Straat, is zo goed als af. De ingang richt zich met een roltrap én een lift nadrukkelijk tot reizigers met een beperkte mobiliteit.

De opening is normaal nog voor deze of volgende week.

De ingang bevindt zich in een paviljoen dat als een soort moderne koterij uit de voorgevel van ’s lands grootste station steekt. Het ontwerp verschilt enigszins van de beelden die Mobiel Brussel eerder verspreidde. Daarop was nog een grote lichtput te zien boven de eigenlijke toegang.

Hindernissenparcours
De nieuwe stationspoort moet voor een vlottere verbinding zorgen tussen de Overdekte Straat en de verschillende metro- en premetroverbindingen eronder. Vandaag moeten de reizigers nog een oncomfortabel hindernissenparcours afleggen, langs verschillende sporen, een bus- en taxistraat en de hoofdingang van het station die niet altijd even fris ruikt.

Of de nieuwe toegang die functie ook lang zal kunnen behouden is nog de vraag. Er bestaat immers een plan om de tramverbindingen die vandaag de Overdekte Straat aandoen ondergronds te brengen, waardoor de Overdekte Straat op termijn zou afgeschaft kunnen worden.

“Dat is een plan voor de middellange termijn”, zegt de woordvoerster van Mobiel Brussel aan brusselnieuws.be. “Mocht de Overdekte Straat verdwijnen, dan zal de NMBS die ruimte hoe dan ook wel gebruiken. De nieuwe toegang blijft dus nuttig.”

De werken voor de nieuwe toegang raken wat later af dan oorspronkelijk gepland. In 2013 schreven we nog dat de ingang op het eind van dat jaar af zou zijn.

Een eerder ontwerp zag er als volgt uit:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni