© Saigneurdeguerre Flickr CC

Nieuwe commissariaten en meer patrouilles in Brussel-Stad

© brusselnieuws.be
03/11/2014

De Stad Brussel kondigt een hervorming van de politiediensten aan. Er komt een nieuw hoofdcommissariaat in de Marollen en drie andere commissariaten die 24 uur op 24 open zijn. Er komen ook extra patrouilles, zowel in het centrum als in Laken en Neder-Over-Heembeek.

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil nieuwe commissariaten in de (buurt van de) Marollen en de Noordwijk. Ook in Laken en Neder-Over-Heembeek moeten nieuwe politiegebouwen verrijzen. Die moeten allemaal permanent open zijn. Vandaag zijn er slechts drie commissariaten 24 uur op 24 bereikbaar.

De meeste bestaande politiegebouwen, ook het huidige hoofdcommissariaat aan de Kolenmarkt, worden nabijheidsantennes die niet permanent open zijn. De nieuwe stek in de Marollen, de exacte locatie is nog niet gekozen, moet het nieuwe hoofdcommissariaat van de zone worden. Goed voor een oppervlakte van 30.000 vierkante meter.

Verder wordt het aantal patrouilles flink opgedreven, in het centrum maar ook in de noordelijke deelgemeenten Laken en Neder-Over-Heembeek. Dat kan onder andere door politiemensen die met pensioen gaan te vervangen door inspecteurs die op het terrein aanwezig zullen zijn.

"Na analyse bleek dat we te veel commissarissen in de centrale diensten hebben en te weinig inspecteurs en hoofdinspecteurs op het terrein", aldus Mayeur. "Er was te weinig aandacht voor de wijkwerking en er waren te veel districten en afdelingen waar de burger niet onmiddellijk de gepaste hulp kon krijgen. Patrouilles waren ook vaak te lang onderweg."

De hervorming zal drie tot vier jaar in beslag nemen en moet de kwaliteit van de dienstverlenging verhogen. Recent viel al te horen dat de hoofdstedelijke politie te veel bezig is met grote evenementen en te weinig met de Brusselaars.

"De burger verdient dezelfde behandeling als president Obama of grote sportevenementen", aldus eerste schepen Alain Courtois (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni