Nieuwe bijensoort verovert Brussel door klimaatopwarming

SDS
© brusselnieuws.be
13/01/2016

In Brussel is de maskerbij, een wilde bijensoort, gespot. De komst van dit zuidelijke insect is volgens de experts bij bijenstudiegroep Aculea een gevolg van de klimaatverandering.

Dat meldt gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel op haar website.

Begin juli 2015 ontdekte Aculea, een Belgische bijen- en wespenwerkgroep, op meerdere plekken in Brussel mannetjes van de Hylaeus punctatus, wat voor België een nieuw soort bij is. De bij werd onder meer gespot in Laken en op het terrein van Thurn & Taxis. Deze 'maskerbij' uit het Middellandse-Zeegebied werd slechts eenmaal eerder opgemerkt in de Benelux, in het groothertogdom Luxemburg in 1967.

Bijna volledig zwart lijfje
De maskerbij is tussen 5 en 6 millimeter lang. Het lichaam is grotendeels zwart en het gezicht bevat een geel-wit masker. Het voornaamste kenmerk van deze bij, waardoor ze zich onderscheidt van de in België beter bekende tuinmaskerbij of Hylaeus hyalinatus, is dat haar masker niet helemaal tot de antennes reikt.

"Het gaat om een solitaire bij, die in tegenstelling tot de honingbij niet in grote kolonies leeft", zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel aan onze redactie. "Ze houdt van zanderige ondergronden met weinig begroeiing, en die vond ze tijdens de werkzaamheden aan het park van Thurn & Taxis bijvoorbeeld in overvloed. Ze legt haar eitjes dan in de grond."

Volgens de waarnemingen en analyses van Aculea heeft de bij een stabiele populatie opgebouwd. De opmars van deze nieuwe soort tot in het centrum van de hoofdstad toont aan dat de noordelijke grens van de zone waarin ze leeft, is opgeschoven. Ook blijkt de maskerbij bestand tegen de verstedelijking. De stad, dat is bekend, vormt een hitte-eiland waar de temperatuur enkele graden hoger ligt dan in het omliggende landschap.

Ook andere zuidelijke diersoorten zijn de laatste jaren opgerukt tot in Brussel. Zo schreven we enkele maanden geleden nog over de vijgenskeleteermot, die is meegekomen met de intussen vertrouwde vijgenbomen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni