Nieuwe app leert gemeentepersoneel Nederlands

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
18/03/2015

Loketpersoneel in de negentien gemeentes moet tweetalig zijn, maar is dat heel vaak niet. Gewest, gemeenten en Huis van het Nederlands slaan de handen in elkaar om daar wat aan te doen.

Het Huis van het Nederlands heeft met steun van het Brussels Gewest een digitaal platform ontwikkeld waarmee gemeentepersoneel snel en praktijkgericht Nederlands kan leren.

De website bevat woordenlijsten, grammaticaregels, maar vooral honderden oefeningen in drie taalniveau’s waarbij het gemeentepersoneel in concrete situaties zijn taalvaardigheid kan testen. Het gaat om geschreven oefeningen maar ook om spreek- en luistertesten.

“Het is een passieve vorm van taalonderricht,” zegt Michiel Renier van het Huis van het Nederlands, “dat vooral nuttig is in combinatie met bijkomende taallessen. Maar ook als die er niet zijn, kan het leerplatform de cursist verder helpen. Hij kan bijvoorbeeld een fiche afprinten met typische zinnetjes die hij vaak in zijn baan gebruikt en die naast zich leggen aan het loket.”

Het grote voordeel van het digitaal platform is dat het loketpersoneel op gelijk welk moment kan oefenen, in korte sessies van tien minuten of een kwartier. Het platform heeft ook een smartphone-versie, “er kan dus ook op de tram geoefend worden,” zegt staatssecretaris voor Informaticabeleid Bianca Debaets (CD&V).

Voor wie opziet tegen tweemaal drie uur per week Nederlandse les -- de normale frequentie om een taal te leren, is dat mooi meegenomen.

Schepen van de Stad Brussel Philippe Close (PS) is enthousiast. “Gemeentepersoneel associeert taalonderricht vaak met het behalen van een Selor-attest. Daardoor ervaart het het leren van Nederlands als een last. Op deze manier kan het ook een plezier worden.”

Momenteel krijgen in de Stad Brussel parkeerwachters, opzichters en onthaalmedewerkers taallessen Nederlands, zowel via het digitale platform, als met klassiekale lessen. Ook voor die laatste lessen staat het Huis van het Nederlands in.

Gesprek
Los van het nieuwe digitale leerplatform, zijn er vier andere Brusselse gemeenten en drie OCMW’s in het project van het Huis van het Nederlands gestapt om Brusselse gemeentefunctionarissen (beter) Nederlands te leren.
De financiering hiervan komt van de Vlaamse Gemeenschap. Die loopt nu, na drie jaar, af. Het Huis van het Nederlands hoopt dat het Brussels Gewest dit project kan verderzetten. “We zijn hierover in gesprek met de Brusselse regering,” zegt Els Deslé van het Huis van het Nederlands.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni