Nieuw Winterplan: 30 procent meer plaatsen voor daklozen

© brusselnieuws.be
22/10/2014

Brussel voorziet voor de komende winter in totaal 1.241 opvangplaatsen voor daklozen, 29 procent meer dan vorig jaar. Voor 400 van die plaatsen moet er wel nog een akkoord en geld komen van het federale niveau. Daarnaast heeft het Gewest een gebouw in Schaarbeek aangekocht om de opvang van dakloze gezinnen op een meer structurele manier te organiseren.

Het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft het winteropvangplan goedgekeurd. De lijst met opvangvoorzieningen voor de komende winter is compleet. "We hebben dit jaar niet gewacht tot het vriest om actie te ondernemen", zeiden de verantwoordelijke ministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH) op hun persconferentie rond het Winterplan.

Naast de 206 permanente opvangplaatsen van de hulporganisaties Samusocial (Brussel), Hoeksteen (Vorst) en Arianne (Brussel) zijn er drie opvangcentra voorzien voor de specifieke winteropvang die op 1 november de deuren openen en waar samen nog eens 865 mensen kunnen worden opgevangen.

Zo zijn er net als vorig jaar 350 plaatsen voorzien in het OCMW-gebouw van de Stad Brussel in de Koningsstraat. Er lopen ook gesprekken over de huur van een gebouw met 400 bijkomende plaatsen waarvoor in overleg gegaan wordt met de nieuwe federale regering. Federaal staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) moet daarvoor iets meer dan 1 miljoen euro voorzien. "Net als vorig jaar vragen wij die financiering van de federale overheid", zegt Smet.

De families met kinderen die momenteel in het gebouw in de Troonstraat verblijven, kunnen daar tot 20 december blijven. Zij zullen geleidelijk begeleid worden naar een andere verblijfplaats in het gewest, waar in totaal 115 plaatsen beschikbaar zijn.

Tot slot worden er drie opvangvoorzieningen geopend in periodes van extreme koude: twee gebouwen met samen 150 bedden, en net als vorig jaar 20 opvangplaatsen voor daklozen met honden in samenwerking met de Stichting Prins Laurent.

Dat brengt het totaal op 1.241 opvangplaatsen voor de winterperiode 2014-215, of 281 plaatsen extra in vergelijking met 2013-2014. Dat is een buffer van 29 procent.

"Wordt het echt extreem koud en is er een te grote vraag, dan kunnen we sporthallen en metrostations openen. Maar we gaan ervan uit dat dat niet nodig zal zijn", zegt Smet.

Opvang in Schaarbeek
Om de opvang van dakloze families ook structureel te verbeteren, heeft minister van Huisvesting Fremault gisteren namens het Gewest een gebouw in Schaarbeek aangekocht, dat na renovatie zal dienen als structurele en vaste opvangplaats voor families met kinderen.

In dat gebouw kunnen 150 mensen terecht en is er dus een even grote opvangcapaciteit als vandaag in de Troonstraat. Op die manier kan vermeden worden dat er in de toekomst telkens opnieuw moet uitgekeken worden naar andere opvangvoorzieningen. De opgevangen gezinnen moeten zo in alle rust kunnen uitkijken naar een permanente woning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni