Nieuw tentenkamp aan Ninoofsepoort

© brusselnieuws.be
07/10/2015

Er is een nieuw tentenkamp van sans-papiers opgetrokken aan de Ninoofsepoort. Het gaat om de mensen zonder papieren die in het Maximilaanpark verbleven en eerder al een tentenkamp aan de Willebroekkaai opzetten. Dat werd maandagavond op bevel van de burgemeester opgedoekt door de politie.

Het kamp bevindt zich in de Rechthoekstraat in Molenbeek, op een privéterrein. “Dat maakt dat de politie hen er niet kan wegjagen, want ze hebben toestemming van de eigenaar om hier tijdelijk te verblijven”, zegt Victor Gamarra van Cuisine du Monde, die zich wekenlang inzette in het Maximiliaanpark en nu een crisiscel vertegenwoordigt. ”Bedoeling is dat dit een erg tijdelijk kamp is, we zoeken een echt onderdak voor deze mensen”, preciseert Gamarra.

Het kamp telt 27 tenten en huisvest ongeveer 80 mensen, voornamelijk sans-papiers die al lange tijd in het land zijn. Daarnaast zijn er een tiental Iraakse migranten wier aanvraag voor het vluchtelingenstatuut is afgewezen door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Ondertussen roept Victor Gamarra op om een crisiscel op te richten om aan de belangrijkste behoefte van de sans-papiers te kunnen voldoen: voeding. Vanuit Cuisine du Monde nodigt hij daarvoor burgers en verenigingen uit om te overleggen hoe ze zich kunnen organiseren. Nu al krijgt Cuisine du Monde steun van Les Restos du Coeur en van enkele Turkse en Marokkaanse restaurants. Die restaurants stellen op regelmatige basis hun keuken ter beschikking aan de vrijwilligers om er gerechten te bereiden. Gamarra hoopt dat er ook mogelijke schenkers van basisingrediënten afkomen op zijn oproep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni