Gedenkplaat aanslag Joods Museum

Nieuw leven voor Joods Museum na 24 mei

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Met de inhuldiging van een meertalige herdenkingsplaat voor de laffe moord op 24 mei 2014 in het Joods Museum van België heropent het museum zondag. “Er komt een metaaldetectorpoortje zoals in vlieghavens, maar op een volledig beveiligde doorgangssas blijft het wachten op de reconstructie van de terreurdaad,” stelt voorzitter Philippe Blondin.

N a bijna vier maanden sluiting heropent het Joods Museum zondag met activiteiten op de Europese Dag van de Joodse cultuur en een bezoek van uittredend premier Elio Di Rupo. “Het was nu of nooit, om alle activiteiten herop te starten,” vertelt museumvoorzitter Philippe Blondin. Nieuwe beveiligingsmaatregelen worden genomen, in afwachting van een nieuwe toegangssas.

Na de schietpartij op 24 mei, waarbij uiteindelijk vier doden vielen, werd het gebouw verzegeld door de onderzoeksrechter. De federale politie voerde haar enquête uit, zocht naar sporen en verzamelde gedurende weken alles wat in verband kon worden gebracht met Mehdi Nemmouche (de 29-jarige Fransman van Algerijnse origine uit Tourcoing, zie aanverwant artikel). Na onderhandeling gaf de onderzoeksrechter haar toelating tot de doorgang naar het achterliggende Nouvel Espace Contemporain (NEC), het voorpand bleef nog een tiental dagen langer verzegeld.

Blondin: “Het eerste wat we gedaan hebben is een gespecialiseerd team uit Israël laten overkomen, dat met zijn specifieke technieken het bloed van de slachtoffers gerecupereerd heeft. Met respect voor de Talmoedwetten kon dat bloed dan worden begraven op de Joodse begraafplaats van Kraainem. Nadien hebben we het gebouw gekuist. Ik heb me wel geëngageerd tegenover de onderzoeksrechter om niets aan de plaats van afstap (de onderzoekslocatie) te wijzigen. Ze wil namelijk eerst een reconstructie van de feiten laten plaatsvinden van zodra de jury is samengesteld. Volgens onze advocaat Adrien Masset, die ons civiel en strafrechterlijk zal verdedigen, kan de dag van reconstructie nog maanden aanslepen. Daarom moeten de voorziene grote beveiligingswerken, namelijk de montage van een volledig sas in de gang, wachten.”

Steun verzekerd
Blondin: “U moet weten dat de heer Nemmouche zich in compleet stilzwijgen hult, wat zijn volste recht is. Mocht hij naar Brussel komen, zal hij overduidelijk niet deelnemen aan de reconstructie. Tot dan worden we alvast van 9 tot 17 uur door een politiekader beveiligd - daar heb ik alle vertrouwen in - en komt er een metaaldetector voor veiligheidscontrole achter de voordeur. Maar daarvoor is het wachten op twee geaggregeerde bewakers die dit mogen bedienen in het kader van de Wet Tobback. Ik heb van de autoriteiten hiervoor middelen gekregen, ze hebben goed begrepen dat ons museum daarvoor geen geld heeft. Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) steekt middelen toe. Hij is erg gevoelig voor de reputatie van onze stad. En ook Cultuurminister van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) heeft haar oren gespitst voor onze noden.” Had u voor die beveiligingsplannen een architect nodig, willen we weten. “Helemaal niet, veiligheidsspecialisten bij de politie hebben de plannen voorbereid. Ik werd heel goed omringd en professioneel geholpen dankzij mijn vele relaties.”

Nieuw museum
Sinds twee jaar wordt ook gesleuteld aan nieuwbouwplannen door de architectenbureaus Archiscenographie en Atelier d’Architecture Matador. Uiterlijk begin 2015 wil het museum het bouwdossier indienen. Enkel de straatgevel zal bewaard blijven, daarachter komt een nieuwbouw van zes verdiepingen met specifieke museumscenografie. Blondin wil de nieuwbouw in 2017 openen. Het bezoekerscircuit zal helemaal boven starten, met een grootse uitkijk over de Zavel, de Hoogstraat en het Justitiepaleis. Zondag bij de heropening met verstrengde veiligheidsmaatregelen gaat ook de lente-expositie van Christian Israel en Marianne Berenhaut opnieuw open. Die expo werd door de terreuractie van 24 mei vroegtijdig stilgelegd.

Europese Dag van Joodse Cultuur, zondag 14 september

Het museum wordt voortaan zwaar beveiligd

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni