Estafette: Nietzsche in Luik

David Steegen
© Brussel Deze Week
28/01/2015

Half twaalf, zondagochtend 25 januari. Het geblindeerde busje staat vetrekkensklaar op de parking van het jeugd- en oefencomplex in Neerpede. De uitmatch in Luik is de enige wedstrijd op verplaatsing die het bestuur van Sporting Anderlecht in groep moet doen.

Moet. Er zijn in het verleden al genoeg incidenten geweest. Ondenkbaar om elk afzonderlijk naar Sclessin af te reizen. De haat ten opzichte van RSC Anderlecht zit in het Prinsdom erg diep. Ook dit seizoen is de spanning te snijden. Steven Defour, voormalige Standard-Luikspeler en enkele seizoenen geleden de meest voorname pleitbezorger van twee legendarische titels voor de Rouches, keert terug naar Sclessin. Met de erfvijand uit Brussel.

In plaats van applaus wordt hij weggehoond. Een standbeeld in Luik zou meer gepast geweest zijn. Tijdens de opwarming is het gefluit oorverdovend. Tot daar gaat alles goed. De ontsporing begint wanneer Anderlechtkeeper Silvio Proto bestookt wordt met het ene bommetje na het andere.

De match is nog niet begonnen. Een van die luide knallers ontploft zo dicht bij het oor van Proto dat hij enige tijd niets meer hoort. Er wordt niet ingegrepen. Eindelijk mag de match beginnen. De spelers komen het veld op. Sclessin kolkt. Eerlijk, de sfeer is prachtig. Dreigend, ruig en passioneel.

En dan gebeurt het. Een gigantisch spandoek ontrolt zich achter het doel. Een gemaskerde krijger houdt in de ene hand een bebloed zwaard vast en in de andere het hoofd van Steven Defour, ooit hun held. We walgen ervan. Wat zouden die Japanse spelers van Standard gedacht hebben? Sommige Luikse vrienden verontschuldigen zich. Hoe leg je zoiets uit aan het jongetje dat de eerste maal de club van vaders hart bezoekt?

Het spandoek zal die dag CNN en BBC halen. Standard Luik. Kan je een wedstrijd laten plaatsvinden na deze oproep tot haat? Red or Dead staat op het spanddoek. ‘Red’ staat voor Standard. Dat spreekt.

RSC Anderlecht verliest omdat Defour rood kreeg, na twee gele kaarten voor het wegschoppen van de bal – niet van een tegenstander.

Na de wedstrijd wordt massaal schande gesproken. Ministers, voetballiefhebbers, journalisten, opiniemakers… Collectieve verontwaardiging. Defour verontschuldigt zich voor de uitsluiting bij zijn ploegmaats en de fans van Anderlecht. Hij is Brusselaar geworden. Waarden betekenen nog iets aan de Theo Verbeecklaan.

De spelers en trainers van Standard weten niet goed hoe ze met het incident moeten omgaan. Een speler van Standard beweert dat “men er niets achter moeten zoeken. Het is eigen aan voetbal.” Naar verluidt leest de man Nietzsche en studeert hij filosofie.

De grens is sinds zondag 25 januari om 14.30 overschreden. Dat heeft de mooiste sport ter wereld niet verdiend.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht.

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Column, Estafette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni