De keuze van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten om Sven Gatz als Vlaamse Brusselminister uit haar hoed te toveren, wordt positief onthaald, ook buiten de partij. “Een sterke persoonlijkheid, maar ook een redelijk man die kan luisteren.”

Gatz kon in eerste instantie rekenen op felicitaties van partijgenoten Els Ampe en Ann Brusseel, die ook in de running waren voor de ministerpost. “Sven is zeer capabel en heeft ervaring”, zegt Brusseel. “Een zeer goede keuze dus van onze voorzitter.”

De Jetse Open VLD-schepen Brigitte Gooris vindt zijn terugkeer in de politiek geen verrassing. “Die man is geboren om aan politiek te doen”, zegt ze. “Maar hij heeft een uitdaging nodig en dat kan zwaar wegen in politiek. Hij is in ieder geval een echt ketje en weet wat Brussel betekent.”

Maar ook buiten zijn partij kon de keuze voor Gatz op instemmend geknik rekenen. KVS-baas Kan Goossens haalde vanmorgen op FM Brussel al de loftrompet boven. “Ik heb hem leren kennen als een competente dossierkenner”, klinkt het. “Een sterke persoonlijkheid, maar ook een redelijk man die kan luisteren. Hij heeft een groot hart voor Brussel. Wat betreft de culturele sector is er voldoende afstand, maar ook voldoende kennis van zaken om tot een evenwichtig beleid te komen.”

Ook oud-CD&V-minister en Brusselaar Steven Vanackere vindt Gatz de “als de job niet naar een CD&V’er gaat", de best mogelijke keuze. “Correcte kerel, zorgvuldig redenerend, niet gespeend van wit en zelfrelativering”, klinkt het. “Hij staat een beetje atypisch in de politiek, en ik denk dat hij zijn boeken ook zelf heeft geschreven.”

Politicoloog Dave Sinaret ten slotte looft Open VLD voor haar “slimme zet”. “Gatz is populair over de partijgrenzen heen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni