© Miguel Discart

'Niet voetgangerszone, maar reputatie doet handel pijn'

© brusselnieuws.be
08/10/2015

Veel winkels in het centrum van Brussel hebben een moeilijke zomer achter de rug. "Niet door de voetgangerszone, maar om wat erover verteld wordt." Dat zegt Patricia Mouvet, zelf eigenaar van een winkel, en ook inwoner van de binnenstad.

Niet alle handelaars in het centrum klagen over de voetgangerszone. Mouvet beschouwt het project van het stadsbestuur als een kans. "Het stadscentrum moddert al decennia aan", schrijft ze in een opiniestuk gepubliceerd door La Libre Belgique. "In de Rand staan shoppingcentra op stapel. Apple en Marks & Spencer hebben zich in de bovenstad geïnstalleerd. Dit is eindelijk een groot project voor het centrum."

Volgens Mouvet, co-voorzitter van de vzw Sint-Jacobswijk, ligt de voetgangerszone vooral moeilijk bij oudere winkeleigenaars. "Zij kijken uit naar hun pensioen en hebben geen zin om aan de toekomst te bouwen. Velen van hen wonen ook zelf niet in de wijk. Ze eisen veel van de stad zonder dat ze zich afvragen hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de omgeving die hen doet leven."

Mouvet, die zelf wel in het centrum woont, toont begrip voor het ongenoegen en de ongerustheid, maar wil vooral positieve en constructieve voorstellen zien in plaats van blinde kritiek. "Nabijheidswinkels overleven het wel, maar speciaalzaken steunen op klanten uit heel het gewest. Zij hebben geleden afgelopen zomer. Niet door de voetgangerszone, maar door wat erover verteld wordt. Dat is slecht voor de reputatie van het centrum. Het moet gedaan zijn met dingen uit de context te halen."

Elektrische bus en commissariaat
In het opiniestuk wordt het stadsbestuur verder opgeroepen om vooral te luisteren naar suggesties van bewoners en handelaars om het project van de voetgangerszone te verbeteren. Mouvet denkt aan elektrische busjes om minder mobiele mensen te vervoeren binnen de zone en een kiosk op het Fontainasplein als zuidelijke toegangspoort tot de zone.

De Stad moet verder alles in het werk stellen om een evenwichtig handelsaanbod te realiseren, klinkt het. Dat moet kunnen want de Stad is via de Grondregie zelf eigenaar van veel panden. Om het veiligheidsgevoel te verhogen zou er een politiecommissariaat op de Anspachlaan kunnen komen dat dag en nacht open is.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni