‘Niet meer criminaliteit, wel meer geweld’

© brusselnieuws.be
06/04/2014

Het geweld bij de jeugd neemt toe, en ook de georganiseerde misdaad wordt steeds gewelddadiger. Dat zegt Jean-Marc Meilleur, de nieuwe Brusselse Procureur des Konings.

Meilleur werd deze week procureur voor Brussel na de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

In een interview met La Libre Belgique zegt hij een evolutie te zien naar meer geweld. “Het is moeilijk te zeggen, want ik kan alleen maar afgaan op gevoel en ik verkies objectiviteit. Maar het is wel mijn indruk dat we evolueren naar een gewelddadigere criminaliteit.”

“Er is op zich niet meer criminaliteit – de cijfers tonen aan dat die stagneert of zelfs daalt. Maar we worden geconfronteerd met meer geweld bij de jeugd, zelfs bij zeer jonge jongeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om diefstallen met geweld, die erg traumatiserend kunnen zijn voor het slachtoffer. Ook de georganiseerde misdaad gaat steeds driester te werk."

De grootste prioriteit voor Meilleur is een snellere behandeling van dossiers. “Daarbij moeten we alle wettelijke middelen benutten om een antwoord te bieden. Voor een klein vergrijp is een snelle waarschuwing efficiënter dan een rechtszaak maanden later.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni