Nicky Van Rossem

Nicky Van Rossem op de Winterspelen: 'Wat ik meemaak, is uniek'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/02/2016

België stuurt negen wintersporters naar de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer. Zij worden van 12 tot 21 februari onder meer begeleid door Nicky Van Rossem (23), die hen als Young Ambassador zal bijstaan in het Learn and Share programma. Daarmee krijgen de topsporters de kans om workshops te volgen die al de facetten van hun sportbeleving omhelzen. Voor Van Rossem is het een unieke kans.

‘I k was wild enthousiast toen Gert Van Looy mij vroeg om Young Ambassador te worden,” aldus Van Rossem. “Hij was een van mijn bazen tijdens mijn stage aan het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), dat ik ter afronding van mijn master Sportmanagement aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heb gedaan. Ik heb er wel eerst eens over nagedacht, want ik wist niet wat op mij zou afkomen na mijn studies. Maar zo’n kans kon ik niet laten liggen.”

Van Rossem ging na haar studies aan de slag als stafmedewerker op de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de VUB. Daar werkt ze momenteel samen met de onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale Begeleiding, onder leiding van professor Wylleman, aan een project voor het Wereldantidopingagentschap WADA. Daarin wordt onderzocht waarom en wanneer topsporters doping nemen. Eerder verdiende ze haar strepen tijdens een stage bij het BOIC en het Be Gold-project, waar ze heeft onderzocht wanneer Olympische atleten hun piek bereiken. Daarmee leverde ze een bijdrage aan de werkwijze waarop ondersteuning wordt geboden aan topsporters.

“Bij het BOIC heb ik de passie voor topsport in de organisatorische wereld ontdekt. Daar sluit mijn rol als Young Ambassador tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen mooi bij aan. Mijn taak is onze topsporters te begeleiden rond het Learn and Share programma. Welke workshops ze kunnen volgen, wanneer ze dat best doen en ervoor zorgen dat we ook activiteiten als team volgen. Dat bevordert de goede groepssfeer. Voor de puur sportieve vragen kunnen de atleten terecht bij de chef de mission, Gert Van Looy.”

Het Belgische team zal uit negen topsporters bestaan die in zeven verschillende disciplines zullen aantreden. Een gevarieerde groep die zowel onderling als op het tornooi ervaringen kan uitwisselen. Dankzij het Learn and Share programma kunnen ze kiezen uit 26 activiteiten en drie excursies.

“De topsporters zullen tijdens die workshops bepaalde competenties leren ontwikkelen. Dat kan gaan over hoe je bepaalde zaken plant, zoals de combinatie van topsport en studies. Blessurepreventie kan ook aan bod komen, net als voeding en gezondheid. De thema’s zijn zeer uiteenlopend. De bedoeling is de topsporters te helpen bij hun ontwikkeling. Niet alleen in hun discipline, maar ook in alles wat er bij komt kijken. De trainers kunnen trouwens ook activiteiten volgen, wat de topsporters uiteindelijk ook ten goede zal komen.”

“Het is de bedoeling dat ze praten en rondom hen kijken. Zo zullen er ook vijftien rolmodellen aanwezig zijn, Olympische atleten die zeer aanspreekbaar zullen zijn. Door ervaringen met hen uit te wisselen kunnen de jongeren bijleren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met tegenslagen, hoe kruip je uit een moeilijk moment? Topsport is nu eenmaal een verhaal van ups en downs.”

Instagram-account
Uiteraard staan de prestaties van de topsporters centraal tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen, maar het belang van het leren en delen mag niet onderschat worden. Sommige deelnemers zullen wellicht uitgroeien tot wereldtoppers en deze spelen kunnen daartoe bijdragen. “Zelfs al vallen de resultaten tegen, deze Winterspelen zijn sowieso een meerwaarde voor de atleten. Ze zullen bijleren, op alle vlakken.”

“Uiteraard is dit voor mij ook een unieke ervaring. Ik mag Olympische Spelen meemaken, maar dan van binnenuit. Ik zal er echt deel van uitmaken. In oktober ben ik al eens naar Noorwegen gereisd voor een seminarie waarop alle Young Ambassadors aanwezig waren. Ik heb er zowat al de workshops doorlopen, uiteraard een verkorte versie, zodat ik de topsporters zo goed mogelijk kan begeleiden.”

De Winterspelen vroegen de afgelopen weken steeds meer van Van Rossem. De maandelijkse conference calls werden wekelijks, de mails verdubbelden, etc. Ze heeft zich dan ook geëngageerd en kiest ervoor om nauw betrokken te zijn bij de organisatie. Ze beseft dat veel verantwoordelijkheid krijgen een kans is, en die grijpt ze.

“We worden nauw betrokken bij de organisatie. We kregen bijvoorbeeld regelmatig nieuws over hoe de werken in het dorp vorderden. Ze laten je meedenken, vragen veel feedback, en dat vind ik zeer positief. We zullen als ambassadeur ook mogen deelnemen aan de opening session, die niet te verwarren is met de openingsceremonie.”

"Ik krijg de kans om activiteiten te doen die je anders nooit zou meemaken. Mediatraining, bijvoorbeeld. Ik heb ook een Instagram-account aangemaakt zodat ik de mensen warm kan maken voor wat daar in Noorwegen gebeurt. Het is misschien ver weg, maar het is echt wel de moeite waard om dit te volgen. Ik wil zoveel mogelijk delen wat ik meemaak, want het is toch wel iets unieks.”

De grootte van de Jeugd Olympische Winterspelen mag zeker niet onderschat worden. Zowat al de inwoners van Lillehammer zetten zich in als vrijwilliger en zijn terecht fier op het evenement dat ze mogen ontvangen. Voor Van Rossem wordt het een ervaring die ze nooit zal vergeten, maar die ze graag een vervolg zou zien krijgen.

“Een job in topsport is mijn ultieme droom, maar in België zijn die plaatsen zeer beperkt. Bovendien besef ik ook dat je daarvoor veel ervaring en kennis nodig hebt. Daarom zijn de Olympische Jeugdspelen voor mij een zeer mooi begin. Ik weet dat ik nog jong ben, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik zal met zeer veel enthousiasme mijn rol als Young Ambassador vervullen en volop genieten van deze Jeugd Olympische Winterspelen. Wat daaruit voortvloeit zien we wel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni