Nederlandstalige crèche Elsene: een zware bevalling

© tvbrussel
28/03/2011
Twee jaar geleden kreeg de gemeente Elsene groen licht om een Nederlandstalige crèche met 24 plaatsen op te richten. Sindsdien zit er echter niet veel schot in de zaak en volgend jaar loopt de erkenning van Kind en Gezin af. Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) twijfelt aan de goede afloop.

Elsene heeft nog geen gemeentelijke Nederlandstalige crèche. Nochtans kreeg de gemeente twee jaar terug groen licht voor 24 plaatsen na een aanvraag bij Kind en Gezin. Die erkenning is drie jaar geldig en loopt volgende zomer af.

"Ik was heel blij dat ik de gemeente twee jaar geleden heb kunnen overtuigen om een dossier in te dienen bij Kind en Gezin maar ik stel nu vast dat de gemeente nog geen concrete stappen heeft gezet," zegt Bianca Debaets.

Klopt niet, zegt de bevoegde schepen Nathalie Gilson (MR). De gemeente wilde de Nederlandstalige crèche bouwen op de parking van Solvay aan de Keienveldstraat maar buurtbewoners hebbben de bouwvergunning aangevochten bij de Raad van State. "En de promotor wacht op de beslissing van de Raad van State," zegt Gilson.

Omdat het juridisch geschil te lang duurt, wil de gemeente nu een pand kopen om de crèche in onder te brengen. "Dat kan met de subsidie van het Gewest, aangevuld met geld van de gemeente," zegt de schepen.

Maar de tijd dringt. "Op iets meer dan een jaar tijd zou men een gebouw moeten vinden, dat renoveren en ervoor zorgen dat in september 2012 24 kindjes opgevangen kunnen worden," aldus nog Debaets. "Dat wordt krap."

Gilson hoopt dat Kind en Gezin de erkenning wil verlengen als Elsene kan aantonen dat er een concreet project is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni