Vakbondsbetoging: 28 relschoppers opgepakt, 12 gewonden

© FM Brussel
07/10/2015

Tijdens de nationale vakbondsbetoging tegen het besparingsbeleid zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt. Het gaat om vier agenten en acht betogers. 28 relschoppers zijn opgepakt en meegenomen voor ondervraging. De manifestatie bracht 80 tot 100.000 mensen op de been. Op het einde waren er opstootjes in de buurt van het Zuidstation.

De gewonden werden geraakt door voetzoekers of stenen. Drie mensen zijn administratief gearresteerd voor verstoring van de openbare orde. 25 anderen zijn gerechtelijk gearresteerd voor
vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. "Het ging niet om vakbondsmilitanten, maar om anarchisten die in de massa zijn geïnfiltreerd", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck aan FM Brussel.

Op het einde van de nationale betoging raakten de gemoederen verhit ter hoogte van de spoorwegbrug nabij het Zuidstation. Zowat tweehonderd relschoppers, velen van hen gemaskerd en in het zwart gekleed, provoceerden de politie door met vuurwerk, bommetjes en kasseien te gooien. De politie zette het waterkanon in, chargeerde en greep naar traangas. Rond 15 uur was de situatie onder controle en werden de amokmakers naar het station gedreven.

Eerder op de middag onderbrak ACV-voorzitter Marc Leemans al zijn toespraak om de betogers op te roepen van die plaats weg te blijven. Bij de vorige nationale betoging, in november vorig jaar, kwam het op dezelfde plaats tot rellen. De optocht verliep eerder rustig. Wel werden veel voetzoekers gegooid. Ook probeerde een groepje betogers van het parcours af te wijken aan de Kruidtuin, maar de politie hield hen tegen.

De manifestatie vertrok rond 11 uur aan het Noordstation en trok via een stukje Kleine Ring, de Pachecolaan, de Keizerslaan en de Lemonnierlaan richting Zuidstation, waar vakbondsleiders het woord namen. Ondertussen is het parcours van de betoging opnieuw vrijgegeven. Enkel in de buurt van het Zuidstation is er nog hinder voor het auto- en busverkeer.

De politie telde 80.000 manifestanten. Volgens de vakbonden waren 100.000 mensen op de been. Naast vakbondsmilitanten waren ook delegaties van linkse partijen duidelijk aanwezig. De manifestanten uitten hun ongenoegen over het besparingsbeleid van de federale regering. Die zit vandaag precies één jaar in het zadel.

Hinder bij MIVB
Van een algemene staking is geen sprake, maar toch is de openbare dienstverlening op veel plaatsen verstoord omdat veel werknemers mee betogen. Dat is onder meer het geval bij de vuilnisophaling van Net Brussel en bij vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB.

De metrolijnen zijn allemaal bediend, maar reizigers houden best rekening met verhoogde wachttijden. Ook zijn metrostations Rogier, Kruidtuin en Anneessens tijdelijk gesloten. Bovengronds is de hinder groter, vooral op het busnet. "Er zullen een elftal buslijnen beperkt moeten worden omdat die het parcours van de betoging doorkruisen", zegt An Van hamme van de MIVB. Hieronder een overzicht van de bediende lijnen (lees verder na grafiek).

Het treinverkeer verloopt zo goed als normaal. De NMBS zette zelfs extra treinen in om betogers in Brussel te krijgen. Het Centraal Station was een tijdje moeilijk bereikbaar. Verschillende toegangen werden afsloten tijdens de passage van de betoging. Ondertussen zijn alle toegangen echter opnieuw open.

De sluiting heeft alles te maken met het nieuwe betogingsparcours. Dat gaat langs de Pachecolaan en de Keizerslaan om de nieuwe voetgangerszone op de Anspachlaan te vermijden. (Lees verder na de foto)

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

In de kroegen op de centrale lanen: 'Vorig jaar zat het hier stampvol, nu is er niemand'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni