Nationale betoging op 7 oktober niet over centrale lanen

© brusselnieuws.be
28/08/2015

De bonden willen op 7 oktober in Brussel betogen, van het Zuidstation naar het Noordstation. Maar dat zal niet kunnen via de autovrije centrale lanen. Daar starten in het najaar de werkzaamheden voor de heraanleg.

Zoals heel wat grote betogingen zou de aangekondigde nationale betoging op 7 oktober via de centrale lanen door het centrum van Brussel trekken. Maar dat kan niet, zegt burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) in Le Soir.

“De reden is eenvoudig”, zegt Mayeur. “De nutsmaatschappijen beginnen vroeger dan voorzien met de voorbereidingen voor de heraanleg van de lanen. Zo is Sibelga al gestart met een werf op het De Brouckèreplein.”

Om veiligheidsredenen wil de Stad de betogers weg houden uit de werfzone. Mayeur zit binnenkort samen met de vakbonden om een alternatief tracé uit te tekenen. Dat zal mogelijk ook gaan gelden voor andere manifestaties.

Sans-papiers
Een andere plek waar van de Stad Brussel voortaan niet meer betoogd mag worden is het deel van de Wetstraat tussen de Kleine Ring en de Hertogstraat. Daar voerden de afgelopen maanden vooral groepen sans-papiers verschillende acties.

Dat veroorzaakte telkens aanzienlijke verkeershinder. Volgens Mayeur is dat de reden voor het verbod, en gaat het niet om een puur politieke beslissing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni