Prostitutie Sint Joost

Nachtverbod op raamprostitutie in Sint-Joost

© Belga
01/12/2015

Raam- en kamerprostitutie wordt in Sint-Joost verboden tussen 23 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends. Ook op zondag blijven de vitrines leeg. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist.

Het voorstel werd goedgekeurd met 17 stemmen voor en 8 onthoudingen. Het verbod zou ingaan vanaf maart volgend jaar. Het gemeentebestuur wil met deze maatregel de rust en openbare veiligheid verzekeren, luidt het.

De maatregel heeft betrekking op een zeventigtal bordelen in een viertal straten in de gemeente, niet ver van het Noordstation. Elders is prostitutie simpelweg verboden.

Met de aanpassing van het politiereglement wil de meerderheid onder leiding van burgemeester Emir Kir (PS) ook de seksuele uitbuiting en mensenhandel aanpakken, net als de drugs- en wapenhandel en het witwassen van geld. Zo zullen de prostituees altijd over een "conformiteitsattest" moeten beschikken, dat op naam staat en dus niet aan anderen overdraagbaar is. Het document is gelinkt aan een werkvergunning en een blanco strafblad. Iemand die illegaal op het grondgebied verblijft, of niet over een werkvergunning beschikt, zal geen sekswerk kunnen doen.

Voor de raamprostitutie zal de uitbater altijd een arbeidscontract moeten afsluiten met de prostituee. Het is ook verboden om één kamer door verschillende prostituees te laten huren. De bordeeleigenaar zal ook een taks van 3.000 euro per jaar per kamer moeten betalen, die geleidelijk wordt opgetrokken tot 3.231 euro tegen 2019.

De gemeente Sint-Joost voorziet in een aantal sancties, onder meer het opschorten of zelfs intrekken van het conformiteitsattest.

Schaarbeek, dat naast Sint-Joost-ten-Node ligt, betreurde eerder al het feit dat het niet bij het overleg rond deze regelgeving betrokken was. "Het was beter geweest om te overleggen, om te verhinderen dat de maatregelen in één gemeente een negatief effect hebben op een andere gemeente", aldus de kabinetschef van Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek.

Hij vreest dat de maatregelen sommige prostituees in moeilijkheden zullen brengen en andere fenomenen zoals het tippelen in bars zal bevorderen. Tegelijk zouden andere problemen van de wijk -zoals de overbevolking van armen in sommige gebouwen- hiermee niet worden opgelost.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Kir: 'Wij willen een sympathieke wijk voor iedereen'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni