Nacht van de kennis speelt in op actualiteit

LV
© brusselnieuws.be
25/11/2015

Internationale media raken maar niet uitgepraat over Brussel en de rol van de stad in het internationale terrorisme. Tijd voor de Nacht van de Kennis over Brussel om de puntjes op de i zetten. Dat doet het evenement onder meer met een in extremis georganiseerd panelgesprek.

Door de verhoogde terreurdreiging deze week was er twijfel, maar de vierde editie van de Nacht van de Kennis gaat gewoon door, nu vrijdag in het Kaaitheater. Er zijn wel extra veiligheidsmaatregelen. Zo wordt bezoekers gevraagd om geen ruszakken of grote tassen mee te brengen. Kleinere tassen zullen aan de ingang gecontroleerd worden.

Het programma is in laatste instantie nog bijgestuurd naar aanleiding van de actualiteit. Sinds de aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging in Brussel berichten internationale media veelvuldig over Brussel en vooral Molenbeek. Het evenement wil daarop inspelen met een panelgesprek. "Dat zal gaan over hoe we de achtergestelde wijken van de stad kunnen begrijpen en ze een toekomstperspectief bieden", zegt Joost Vaesen van het Brussels Studies Institute aan brusselnieuws.be.

Drie wetenschappers verbonden aan de ULB zullen het debat aangaan. Het gaat om historicus Jean Puissant, tevens voorzitter van La Fonderie, het in Molenbeek gelegen Museum voor Industrie en Arbeid, geograaf Gilles Van Hamme, die publiceerde over de toekomst van de Brusselse economie en Younous Lamghari die werkt rond bedrijven en etniciteit. De inleiding wordt gegeven door Hans Vandecandelaere, auteur van het boek In Molenbeek.

Segregatie
Ook reeds eerder aangekondigde sprekers zullen bovendien onderwerpen aansnijden die door de actualiteit mogelijk extra betekenis krijgen. VUB-onderzoeker Demokritos Kavadias zal het bijvoorbeeld hebben over segregatie in het onderwijs. Jean-Pierre Hermia van het BISA spreekt over de "dynamiek van de buitenlandse aanwezigheid in Brussel." Verder is er ook aandacht voor onder meer jonge delinquenten en mensen zonder papieren.

Stef Adriaenssens komt spreken over informele economie, een interview met hem hierover in Brussel Deze Week. De man zit vrijdagmiddag ook in het programma De zoo van Brussel op stadsradio FM Brussel. Daarbij kunnen luisteraars ook gratis tickets winnen voor het evenement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni