Na uitgestelde koffie ook uitgestelde theatertickets

MC
© brusselnieuws.be
08/02/2016

Met de aankoop van een ‘ticket suspendu’ kunnen theaterliefhebbers bijdragen aan een ticket voor personen in armoede. Varia, het Franstalige theaterhuis in Elsene, brengt met dit project een culturele primeur.

Varia wil met het concept een concreet antwoord op armoede geven. “Het doel is om mensen aan te trekken die nauwelijks of geen toegang hebben tot cultuur omdat ze het financieel moeilijk hebben”, vertelt Pietro Marullo van het theater in La Dernière Heure. “Op die manier bieden we hen de mogelijkheid om te breken met hun isolement en hun persoonlijke ontwikkeling te bevorderen wat onmisbaar is bij een geslaagde sociale integratie”.

Het is niet de bedoeling dat toeschouwers een volledig tweede ticket kopen, maar dat ze een of twee euro bovenop hun eigen ticket betalen. Zodra een bedrag van vijf euro bereikt wordt, kan een uitgesteld ticket via partnerinstellingen uitgedeeld worden aan minderbedeelden.

Het project zal het hele seizoen doorgaan, en indien succesvol, ook latere seizoenen.

Uitgestelde koffie
Het idee is gebaseerd op het bekende concept van de ‘café suspendu’ of de ‘uitgestelde koffie’. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Napolitaanse koffiebars de traditie om twee koffies te betalen, maar er slechts één in ontvangst te nemen. Op die manier zijn er ‘uitgestelde’ koffies die minderbedeelden kunnen drinken op kosten van de vorige klanten.

Het concept verspreidde zich over de hele wereld en nam verschillende vormen aan: zo is er bijvoorbeeld ook de uitgestelde friet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni