Na de kattenbar nu ook het bibliotheekcafé in Sint-Gillis

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
14/04/2015

Sint-Gillis krijgt er een nieuw caféconcept bij. In een hoekpand op de Alsembergsesteenweg opent rond 15 mei het eerste bibliotheekcafé van Brussel, Parade. Het wordt een café waar klanten ook boeken mogen ontlenen. Die boeken zijn wel enkel van Belgische auteurs en uitgeverijen.

"Ik ben een grote boekenfan, maar houd ook van de horeca", zegt initiatiefneemster Sarah Riguelle (30), in een vorig leven cultuur- en lifestylejournaliste, aan brusselnieuws.be. "Ik had zin om mijn eigen project te starten, en dan leek deze combinatie me ideaal."

In café Parade zullen klanten boeken kunnen lezen, maar ook ontlenen, van Belgische auteurs en uitgeverijen. "Dan denk ik zowel aan romans, kinderboeken, strips, poëzie als fanzines", zegt Riguelle.

Halve euro leengeld
De kostprijs wordt 'symbolisch', ongeveer een halve euro, maar wel na inlevering van een onderpand. Riguelle zoekt de boeken momenteel bij elkaar op tweedehandsmarkten en -websites, maar onderhandelt ook over samenwerkingsakkoorden met uitgeverijen. "Omdat ik mik op Belgische boeken, kunnen de contacten heel rechtstreeks verlopen."

Daarnaast zal het café ook literaire manifestaties of signeersessies organiseren. Boekenclubs zullen er onderdak kunnen vinden, net als organisaties die schrijfcursussen aanbieden of auteurs die een nieuw boek willen presenteren.

Het nieuwe café komt er met steun van Atrium, het gewestelijk handelsagentschap, dat beurzen uitreikt aan innovatieve commerciële projecten.

Riguelle ziet voldoende verschil tussen haar idee en een boekenwinkel of de gewone bib. "Ik wil een plek waar mensen gezellig samen kunnen iets eten of drinken, en daarbij een boek oppakken. Een plek waar mensen graag tijd doorbrengen, zonder dat het die hard-literatuurfans zijn."

Apéro op vrijdag
Het literaire café zal 's middags broodjes, soepen en een uitgebreid groentebuffet aanbieden. In de namiddag wordt het meer een koffiebar met een selectie aan koffies, thees en gebak. "Normaal zullen we rond 18 à 19 uur sluiten, maar op donderdag en vrijdag wil ik langer openblijven, om mensen de kans te geven bij ons te komen aperitieven", zegt Riguelle.

Ze koos voor het pand op de Alsembergsesteenweg vanwege de bruisende buurt. "Rond het gemeentehuis van Sint-Gillis zijn almaar meer leuke cafeetjes en restaurants. Daarnaast vind ik het tof dat het een hoekpand is, met veel licht en een terras eromheen."

Literair café Parade is in eerste instantie op Franstalige lezers gericht, maar de uitbaatster zegt ook een kleine selectie aan Nederlands- en Engelstalige boeken te zullen voorzien.

Cafe Parade, Alsembergsesteenweg 59, Sint-Gillis, ongeveer vanaf 15 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni