N-VA: ‘VGC moet geen Vlaamse bevoegdheden uitoefenen’

KH
© brusselnieuws.be
22/07/2014

De Brusselse N-VA vindt dat de VGC te veel op het terrein van de Vlaamse regering komt. “Een tweetalige normaalschool is niet iets voor de VGC.”

Bij de Brusselse N-VA vindt men dat de VGC haar boekje te buiten gaat. “Het bestuursakkoord van de Vlaamse Gemeenschapscommissie vermeldt dat er respect moet zijn voor de opdracht van elk bestuursniveau”, zegt kersvers Brussels parlementslid Liesbet Dhaene aan brusselnieuws.be. “Maar daar schort het net aan in dit akkoord.”

Dhaene vindt dat de VGC vooral op het gebied van onderwijs te ver gaat. “Er is sprake van een tweetalige normaalschool, maar dat is niet iets dat je als VGC of Gewest organiseert. Onderwijs is een gemeenschapsbevoegdheid", zegt ze. "Ook de maatregelen om een brede eerste graad te begeleiden behoren tot de Vlaamse bevoegdheden.”

Los van de bevoegdheidskwestie toont N-VA zich ook een tegenstander van zo’n tweetalige lerarenopleiding. “Leraars moeten vooral goede moedertaalsprekers zijn. En het is Guy Vanhengel zelf die ooit zei dat tweetalig onderwijs al snel dreigt om te slaan in een de facto Franstalig onderwijs. De leerlingen in zo’n school horen immers enkel Nederlands in een deel van de lessen en niet op de speelplaats of thuis.”

Tijdens de vorige legislatuur kwamen Brussel en Vlaanderen al in aanvaring over de uitoefening van bevoegdheden. Vlaanderen pikte het met name niet dat het Gewest duizenden extra schoolplaatsen en bijkomende crècheplaatsen plande.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni