N-VA: 'Snel plan uitwerken voor plaatstekort'

© brusselnieuws.be
28/08/2014

De Brusselse N-VA-oppositie vraagt dat onderwijsminister Crevits snel een plan opstelt om het nijpende capaciteitstekort in het Brussels onderwijs op te lossen. "Maar er moeten ook afspraken komen met de Franse Gemeenschap, de inspanningen moeten van twee kanten komen."

Gisteren maakte het Lokaal Overlegplatform Brussel bekend dat er tegen 1 september 60 extra klassen nodig zijn, en dat er over de kleuterklassen en het eerste leerjaar gespreid ruim 1.500 plaatsen tekort zijn. De bevoegde ministers Crevits (CD&V) en Vanhengel (Open VLD) willen voorlopig niet reageren op het plaatstekort. Ook Pascal Smet (SP.A), in de vorige Vlaamse regering bevoegd voor onderwijs, reageert niet.

Basisrecht
De Brusselse N-VA-oppositie heeft wel een mening over het plaatstekort. “Dit is een slechte zaak zowel voor de kinderen als hun ouders. Dit is geen democratische situatie, onderwijs is een basisrecht”, zegt Van den Driessche aan brusselnieuws.be.

Op korte termijn verwacht Van den Driessche “dat minister Hilde Crevits (CD&V) samenzit met de netten en het LOP, zodanig dat die kinderen ergens terechtkunnen. Dat is geen fundamentele oplossing natuurlijk, maar dit nijpende probleem moet op korte termijn opgelost worden.”

Daarnaast verwacht de N-VA tegen volgend schooljaar ook een plan van aanpak. “De Vlaamse minister van Onderwijs moet ook overleggen met haar Franstalige collega. Want ook aan die kant is er een plaatstekort, dus de inspanningen moeten van beide kanten komen. Zij moeten samen bepalen voor hoeveel capaciteitsuitbreiding zij zich garant stellen. Ze moeten niet meer dralen, maar nu meteen een plan opstellen voor volgend jaar.”

'N-VA stond op de rem'
Tijdens de verkiezingscampagne zei Guy Vanhengel, in het VGC-college bevoegd voor onderwijs, dat hij desnoods naar het Grondwettelijk Hof zou stappen indien de Vlaamse overheid niet meer zou investeren in het Brusselse onderwijs. Hij zei toen ook dat alle Nederlandstalige kinderen een plaats zouden vinden.

Het liberale kopstuk liet in het verleden ook verstaan dat vooral N-VA in de Vlaamse regering op de rem stond als het over capaciteitsuitbreiding in Brussel ging. Van den Driessche ontkent dat ten stelligste en noemt Vanhengels uitspraken 'campagnepraat'. "Pascal Smet was de bevoegde minister."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni