N-VA hekelt overheveling 'nep-tweetalige instellingen'

EVC
© brusselnieuws.be
22/05/2015

De N-VA is niet blij met de overheveling van een 70-tal instellingen die afhingen van de Franse Gemeenschapscommissie (CoCoF) naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Officieel moeten ze dan een tweetalige dienstverlening hebben, maar in de praktijk is dat niet het geval, zegt Brussels parlementslid Liesbet Dhaene.

“Het is slecht gesteld met de Nederlandstalige dienstverlening in Brusselse welzijnsinstellingen”, zegt Dhaene. “En met de massale overgang van de Franstalige instellingen naar Brussel zal de situatie er niet op verbeteren.”

Ze doelt daarmee op een zeventigtal instellingen, die tot voor kort enkel Franstalig waren en dus ook door de Franse Gemeenschapscommissie werden gesubsidieerd. “Omdat de CoCoF financieel noodlijdend is, zijn ze overgeheveld naar de tweetalige GGC. De Vlaams-Brusselse belastingbetaler betaalt dus mee voor instellingen waar ze niet terecht kunnen in hun taal”, aldus Dhaene.

Dat brengt haar meteen tot een ruimere politieke conclusie: “Eerder dan te pleiten voor “verbrusseling”, zouden Vlaams-Brusselse politici moeten pleiten voor een sterkere aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel”, aldus N-VA parlementslid Liesbet Dhaene.

De instellingen krijgen in een overgangsperiode tot 31 december 2017 de tijd om hun werking in de praktijk tweetalig te maken. Maar, zegt Dhaene: "De voorwaarden van de GGC ten aanzien van de instellingen om tweetalig te worden zijn te laks."

Voor het vernederlandsen van de dienstverlening worden begeleidende middelen voorzien, “binnen de perken van de beschikbare budgettaire middelen”. Volgens Dhaene beloven die perken weinig goeds.

Dhaene vreest dat de controle op de tweetaligheid zeer soft zal zijn. “Het door de GGC aangekondigde inschikkelijk beleid geeft weinig hoop op een effectieve Nederlandstalige dienstverlening, zeker als men denkt aan de situatie in andere Brusselse gezondheidsinstellingen, zoals de IRIS-ziekenhuizen.”

“Franstalige Brusselse politici zien als Brussel als een verlengstuk van Wallonië”, aldus Dhaene, “En dat heeft gevolgen voor de Nederlandstalige Brusselaar voor wie het belangrijk is om zorg te krijgen in zijn taal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni