N-VA: ‘Fremault speelt gewesten uit elkaar in klimaatdiscussie’

© Belga
01/12/2015

De Brusselse N-VA is niet opgezet met de uithalen van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) naar de partij over de lopende klimaatdiscussie. "In plaats van op een serene, constructieve en objectieve manier de klimaatonderhandelingen te leiden, laat ze geen kans liggen om te fulmineren tegen het federaal en Vlaams beleidsniveau."

De verschillende bevoegde overheden voeren al enkele dagen onderhandelingen van de laatste kans voor een akkoord over de klimaatdoelstellingen voor ons land.

De aanslepende discussie en de verschillende voorstellen die op tafel liggen zetten de zenuwen op scherp.

Zo reageerde onder meer Waals PS-minister Paul Furlan al heftig. Volgens hem "torpedeert de N-VA de eerste minister en de geloofwaardigheid van België". Ook Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) viseerde de N-VA. Volgens haar moet premier Michel ingrijpen en N-VA tot de orde roepen. Volgens haar "gebruiken de Vlaams-nationalisten alle mogelijke middelen om geen akkoord te moeten aanvaarden."

Dat is bij N-VA in het verkeerde keelgat geschoten. Brussels parlementslid Liesbet Dhaene verwijt Fremault "politieke spelletjes te spelen". N-VA haalt fors uit naar Fremault, die momenteel de Nationale Klimaatconferentie voorzit. "Fremault, als Brussels minister, speelt de drie gewesten voortdurend publiekelijk uit elkaar. CDH zit federaal in de oppositie, maar als voorzitster van de Nationale Klimaatconferentie lijkt het mij niet de taak van Fremault om oppositie te voeren. Ze moet net zorgen voor een serene, constructieve en objectieve onderhandelingssfeer."

Dhaene: "Fremault is een voorzitster van de Klimaatconferentie onwaardig als ze op dit elan blijft verder gaan".

België riskeert een internationale blamage als het op de klimaattop in Parijs niet met een akkoord over de verdeling van de inspanningen op de proppen kan komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni