Offerfeest Schaap 2

N-VA en Vlaams Belang overhoop over onverdoofd slachten

© Belga
01/03/2016

Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA), heeft een voorstel van resolutie ingediend om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in navolging van Vlaanderen en Wallonië, ook in het Brussels gewest te verbieden. Maar volgens Dominiek Lootens (Vlaams Belang) heeft N-VA in commissie net een dergelijk voorstel van zijn partij mee weggestemd.

Dhaene wijst er in haar voorstel tot resolutie op dat het Brussels gewest het enige gewest is waar onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren nog toegelaten is "maar dit is onwettig volgens de Europese regelgeving".

Daarom roept ze de Brusselse regering op om de wet na te leven. De N-VA'ster wijst erop dat staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets naar aanleiding van het offerfeest van september 2014 verklaarde dat onverdoofd slachten op tijdelijke vloeren niet zou worden verboden omdat "Brussel er nog niet klaar zou zijn".

Na het offerfeest van vorig jaar vond Debaets het moeilijk om te zeggen of het Brussels gewest dit jaar wel klaar zou zijn voor een verbod. En uit een recent antwoord blijft volgens Liesbet Dhaene dat de staatssecretaris nog steeds in de fase van het overleg zat.

"Deze besluiteloosheid heeft al voor een jaar langer dierenleed gezorgd. Een Europese verordening heeft kracht van wet. En niemand mag zichzelf boven de wet plaatsen, ook de Brusselse regering niet", besluit Dhaene.

'Schaamteloos kopiëren'
Dinsdag stemde de commissie Leefmilieu van het Brusselse Parlement een voorstel van ordonnantie van Dominiek Lootens voor een verbod op ritueel slachten weg. Ook de N-VA stemde tegen, hoewel die partij volgens Lootens "in Vlaanderen doet alsof het op dat vlak een voortrekkersrol wil spelen".

"Net zoals op federaal en Vlaams niveau slaagt de N-VA er in Brussel dus in om voorstellen weg te stemmen, om ze dezelfde dag nog schaamteloos te kopiëren en zelf in te dienen", besluit Lootens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni