N-VA: 'Derde van Brusselaars kiest voor Vlaanderen'

© brusselnieuws.be
14/11/2013

Een derde van de Brusselaars kiest als het er op aankomt voor het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap. Dat concludeert de N-VA uit een eigen peiling over de ‘Brusselkeuze’.

In het voorstel van de N-VA voor een confederaal België moeten de Brusselaars een soort subnationaliteit kiezen. De keuze voor het sociale zekerheidsstelsel en voor onderwijs zou dan gaan tussen het Vlaamse en het Waalse systeem.

De N-VA liet onderzoeksbureau TNS nagaan hoe de Brusselaars zouden omgaan met dit gegeven. 996 Brusselaars werden bevraagd, waarvan ongeveer een derde Nederlandstaligen. Er werd bij de vraagstelling wel uitgegaan van de Brusselkeuze als voldongen feit. Of de Brusselaars de Brusselkeuze überhaupt zien zitten werd niet gevraagd.

Opvallendste resultaat alvast: bij een keuze zou volgens het onderzoek tussen de 20 en de 30 procent van de Franstaligen kiezen voor het Vlaamse systeem. Voor onderwijs zou 31 procent voor het Vlaamse systeem kiezen. Bij de Nederlandstalige respondenten ziet 82 procent liever geen wijzigingen in het huidig systeem van het Nederlandstalig onderwijs. De N-VA concludeert daaruit dat er ook weinig animo is voor tweetalig onderwijs.

Voor de Nederlandstalige Brusselaar ligt het verbreken van de band met Vlaanderen moeilijk. 70 procent van de bevraagde Nederlandstaligen vindt het een slechte zaak als alle bestuurlijke en financiële banden met Vlaanderen zouden doorgeknipt worden. 81 procent vindt ook dat Brussel de hoofdstad van Vlaanderen moet blijven.

De N-VA trekt uit het onderzoek dan ook de weinig verrassende conclusie dat haar Brusselkeuze zo gelegitimeerd wordt. “De Brusselse Vlamingen zijn duidelijk tegen een zelfstandig Brussel”, klinkt het. “En de Franssprekende Brusselaar staat positief tegenover het Vlaamse aanbod, vooral omdat dat kwalitatief beter is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni