N-VA: ‘Brussel talmt met invoeren verplichte inburgering’

© brusselnieuws.be
25/01/2015

Brussel wacht te lang om werk te maken van een verplicht inburgeringtraject. Dat vindt de Brusselse N-VA.

De verplichte inburgering staat ingeschreven in het Brussels regeerakkoord. VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A) werd vrijdag ondervraagd over de kwestie. Dat gebeurde naar aanleiding van een studie die aantoonde dat asielzoekers in Vlaanderen, waar inburgering verplicht is, veel meer kans maken op een job.

Voorlopig is er echter nog geen initiatief genomen om de inburgering verplicht te maken. “We hangen af van de Franse Gemeenschapscommissie COCOF, was de boodschap van Smet. Dit antwoord doet ook het ergste vermoeden over hetgeen uiteindelijk minimaal verplicht zal worden in Brussel”, zegt Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA).” Anders dan in Vlaanderen, waar het inburgeringtraject ook maatschappelijke oriëntatie en begeleiding naar werk omvat, hechten de Franstalige partijen traditioneel vooral belang aan taalkennis.”

Volgens Dhaene trekt Brussel met het talmen geen lessen uit het verleden. “Brussel hinkt al jaren achterop met zijn integratiebeleid”, zegt ze. “Dit ten koste van nieuwkomers.”

Smet zelf benadrukt dat hij niet alleen werk kan maken van de zaak. Ook Cocof-leden Rudi Vervoort (PS) en Céline Fremault (CDH) zijn bevoegd. Het invoeren van een verplicht inburgeringstraject moet in Brussel immers geregeld worden via de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni