© foto EVC

Muziek en sfeer drijven boven op doorregend Couleur Café

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
28/06/2014

Voor de tweede dag op rij gingen de hemelsluizen helemaal open op het urban festival Couleur Café. Het publiek, zo'n 25.000 mensen, liet het niet aan zijn hart komen, en deinde mee op de reggaetonen van de Gladiators en bovenal van Burning Spear. De Franse hiphoppers van Chinese Man zorgden voor een bruisend slotakkoord.

De weergoden hadden zaterdagnamiddag beslist om de tweede Couleur Cafédag helemaal te laten onderlopen. Ze zijn daar ten dele in geslaagd, met modderpoelen en waterplassen waar men over moest springen om ergens op het droge te geraken.

Gelukkig vond het concert van oudgedienden uit Jamaïca, de Gladiators, in de Univers tent plaats, kwestie van even beschutting te hebben. De gladiatoren, met de nieuwe zanger Droop Lion, gooiden zich ten volle in de Couleur Café-arena en bekoorden het publiek. Af en toe brulde een - vooropgenomen - leeuw doorheen de boxen, alsof de gladiatoren duidelijk wilden maken dat ze zich op het podium onoverwinnelijk achtten.

Op een groot videoscherm bleek op dat moment dat Brazilië niet helemaal onoverwinnelijk was. Chili bracht het WK-gastland aan het wankelen, maar uiteindelijk wonnen de Brazileiros, blijkbaar tot groot jolijt van vele Couleur Cafégangers.

De Gladiators kwamen even nagenieten in de FM Brusselbus: de stadszender speelt het hele festival op verplaatsing op de Couleur Cafésite.

Verfpoeder
Ook onverwoestbaar is Winston Rodney, frontman van Burning Spear. Al veertig jaar grossiert hij in roots reggae. Het publiek zong de reggaeklassiekers uit volle borst mee aan het Titanpodium, ondanks de regen, die intussen wat was gemilderd. Niemand was dus Marcus Garvey vergeten, één van de pioniers in de strijd om burgerrechten voor de zwarte bevolking in de Verenigde Staten, maar ook een hit van Rodney. Jammer dat de saxofoon zo vals een kat klonk tijdens het laatste nummer, maar geen kat die zich daar aan stoorde.

Na de soulfood van Burnning Spear zochten vele bezoekers het droge op in de grote hangar van het Palais du Bien Manger waar 50 eetstandjes met lekkers uit evenveel landen hun intrek hadden genomen.

Voor nog meer kleur zorgde het Holi Couleur-feest, een idee dat de organisatoren hebben gehaald bij het Indische Holi-feest. Van 20.30 tot 21.30 uur werd er om de 5 à 10 minuten verfpoeder in de lucht gegooid, op een teken van een dj op het podium. De kleren van vele bezoekers zagen er plots heel exotisch uit.

The Face of the Planet
Hoe divers het festival wel is, bleek daarna eens te meer. Terwijl op het hoofdpodium de Britse singer-songwriter Ben Howard meer dan een gevoelige snaar betokkelde in een intimistische set, ging het Genste dancetrio The Subs helemaal loos in de Universtent. Alsof de culturele diversiteit van de hoofdstad ook muzikaal voelbaar werd. The Subs vatten het goed samen: "(This is) The Face of the Planet".

Terwijl Tricky in de Universtent niet overtuigde, zorgden de Franse hiphoppers van Chinese Man voor een bruisend slotakkoord op het hoofdpodium. Funk, jazz, triphop, reggae, het passeerde allemaal de revue in de flitsende set. Tijd om huiswaarts te keren en de kleren te drogen, om klaar te staan voor de derde Couleur Cafédag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni