Museum voor actuele kunst aan kanaal in Molenbeek

LV
© brusselnieuws.be
15/10/2015

In maart moet in de voormalige brouwerij Belle Vue een nieuw museum voor actuele kunst openen. Het MIMA zal aandacht hebben voor onder meer street art, grafische vormgeving, muziek, skateboarding en tatoeage. Werk van Banksy en Invader krijgt er een plaats.

In de voormalige brouwerij Belle Vue gingen de laatste jaren al twee hotels open, maar een deel van het complex op de Molenbeekse kanaaloever bleef tot nu toe ongebruikt. Daar komt echter binnenkort verandering in.

Een groepje creatievelingen, waaronder het duo achter de galerij A.L.I.C.E. zal er een museum inrichten. Het nieuwe cultuurcentrum krijgt de naam MIMA (Millenium Iconoclast Museum of Art). Volgens de initiatiefnemers wordt het museum "uniek in Europa" en zal het "het verhaal van dit millennium en zijn opkomende 2.0-cultuur vertellen."

Concreet zal het MIMA kunst tentoonstellen "die creatieve domeinen openbreekt : een mix van urban culture (graffiti, street art), grafische vormgeving (grafiek, illustratie,design), muziek (punkrock, electro, hiphop, folk), sport (skateboard, surf,extreme sporten), geek en andere kunstvormen (film, plastische kunst, performance, stripverhaal, tatoeage, styling)."

Het MIMA zal over een oppervlakte van 1.000 vierkante meter beschikken. De ruimte is verdeeld over acht polyvalente ruimte's. Er komt een permanente collectie, met 40 werken die in bruikleen worden gegeven. Er zal werk te zien zijn van artiesten als Barry Mcgee, Parra, Invader, Banksy, Maya Hayuk, Blu en BorisTellegen. Daarnaast komen er tijdelijke tentoonstellingen.

Kanaalzone
De locatie van het museum is niet toevallig gekozen. De wijk aan de Molenbeekse kanaaloever wordt steeds populairder, met onder meer het Meiningerhotel dat in 2013 de deuren opende. Van dat succes wil het MIMA een graantje meepikken. "De site krijgt door reaffectatie een tweede leven, als cultureel en toeristisch trefpunt. Binnenkort komt er nog een nieuw park bij aan de Ninoofsepoort, dus het is een ideale site voor ons", zegt Winne Jacobs van het MIMA aan FM Brussel.

"Niemand zou geloofd hebben dat het Meiningerhotel zo goed zou draaien. Ik woon zelf in de buurt, en het is een plezier om al die verschillende nationaliteiten door de buurt te zien wandelen. Het doet een beetje denken aan Berlijn, waar industriële sites door reaffectie een grote aantrekkingskracht op jonge mensen uitoefenen", aldus Jacobs.

Er komen nauwe samenwerkingen tussen het MIMA en het Meiningerhotel, om toeristen naar het museum te lokken. Verder zorgt het MIMA ook voor een pendeldienst met de voetgangerszone in de Stad Brussel. Het MIMA krijgt ook een museumwinkel, een restaurant en een dakterras.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni