'Museum in Citroëngarage wordt duizelingwekkend duur'

© brusselnieuws.be
01/12/2014

‘Renoveer eerst de bestaande musea in Brussel vooraleer miljoenen te pompen in een nieuw museum voor moderne kunst. Dat kan onderdak krijgen in het Museum voor Schone Kunsten.' Dat zegt Werner Adriaenssens van het Jubelparkmuseum.

Het opiniestuk staat vandaag in De Standaard.

Onder de titel ‘Een garage is geen museum’ trekt Adriaenssens van leer tegen het plan van het Brussels Gewest om het museum voor moderne en hedendaagse kunst in de Citroëngarage aan de Sainctelettesquare te vestigen. Hij is conservator in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en docent kunstwetenschappen aan de VUB.

Eerste reden is dat men een garage niet zomaar verandert in een museum, tenzij er een duizelingwekkende investering komt voor klimaatregeling en isolatie.

Een andere fundamentele reden is dat bij de bestaande federale kunstmusea in Brussel - het KMSKB en het KMKG – de nood aan renovatie van het gebouw zeer hoog is. Volgens Adriaenssens is er in het gebouw van Schone Kunsten meer dan plaats genoeg om het museum in te herbergen.

De discussie rond het museum voor moderne kunst is actueel sinds de sluiting van de begin 2011 van de afdeling moderne kunst van het KMSKB door directeur Michel Draguet.

Adriaenssens vindt het stuitend dat de discussie enkel gaat over de keuze van een gebouw, terwijl het museale aspect niet aan bod komt. Hij stelt ook “profileringsdrang en gebrek aan kennis” vast bij politici. Hij verwijst naar Vlaams parlementslid voor Brussel Yamila Idrissi (SP.A) die voor de Ninoofsepoort opteert als stedelijk project en minister-president Rudi Vervoort (PS) en ‘zijn’ Citroëngarage. En dan is er nog Michel Draguet die voor een nieuw museum pleit in het Jubelpark.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni