Aanslag Joods Museum 2

Musea herdenken slachtoffers van aanslag Joods Museum

© FM Brussel
24/06/2014

Exact een maand geleden vond in het Joods Museum in Brussel de dodelijke aanslag plaats waarbij vier mensen het leven lieten. Heel wat Brusselse musea herdenken vandaag de slachtoffers van die aanslag.

De musea die deelnemen aan de herdenking reageren daarmee op een oproep van het Joods Museum.

In de musea staan bloemen en kaarsen en om half vier is er een minuut stilte. “In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zal het koor Kimia na de minuut stilte joodse liederen zingen”, zegt Leen Ochelen van de Brusselse Museumraad.

De aanslag legt ook de kwetsbaarheid van musea bloot, zegt Ochelen. “Het is belangrijk om te beseffen dat een museum een open ruimte is. In de Icom-definitie (International Council of Museums, red) staat beschreven wat een museum is. En dat is een open ruimte voor het overdragen van informatie, voor studie en voor plezier. En daar werd het Joods Museum mee geconfronteerd, met die kwetsbaarheid. Dat is ook de reden waarom wij hun oproep mee ondersteunen.”

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni