Muntpunt heeft er een robotje bij (video)

© brusselnieuws.be
08/03/2016

Muntpunt kreeg dinsdag bezoek van een robot. Het humanoïde robotje Zora, dat met 58 centimeter kleiner is dan een peuter, staat nog in de kinderschoenen, maar wordt gaandeweg ingezet in de publiekswerking van de bibliotheek en het informatiecentrum.

Zora, een kleine witte robot die al in gebruik is bij een aantal zorginstellingen en scholen in ons land, komt vanaf dinsdag voor het eerst kennismaken met de medewerkers en bezoekers van Muntpunt.

De bedoeling is dat Zora vanaf de zomer een aantal vaste taken krijgt bij Muntpunt. Daarom moet nu tijdens een testfase blijken welke verdere ontwikkelingen nodig zijn om de robot optimaal in te zetten in de bibliotheek en het informatiecentrum.

"De Zora-oplossing staat nog ver weg van de artificiële intelligentie die we kennen uit de films, zo ver staat de technologie nu eenmaal nog niet", zegt Roel Leemans, algemeen directeur van Muntpunt. "Maar de robot is het startschot van een evolutie die wij niet willen missen."

Klasbezoeken
Muntpunt is de eerste bibliotheek in Europa die deze technologie aanbiedt. "Net daarom kiezen wij voor een publieke testfase", legt Leemans uit. "We zitten op onontgonnen terrein in onze sector. De robot is er voor iedereen, we willen op deze manier zien wat de wensen en ook de verzuchtingen zijn bij het publiek. Zo kunnen we Zora gerichter verder ontwikkelen en inzetten."

Twintig leerlingen van het eerste leerjaar van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel mochten vandaag als eerste de kunsten van Zora aanschouwen en uittesten.

Op 16 maart zal de robot één van de wekelijkse voorleessessies voor kinderen op zich nemen. Op 19 maart zal Zora achter de balie meehelpen en aanwezig zijn bij enkele klasbezoeken.

Een volledige lijst van momenten waarop Zora aan de slag zal zijn, is te vinden op de website van Muntpunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni