Muntdirecteur: 'Black-out dreigt door besparingen'

© FM Brussel
22/10/2014

Na heel wat Vlaamse cultuurhuizen krijgen ook enkele grote federale instellingen het zwaar te verduren. Zo zullen De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België de broeksriem moeten aanhalen. "Een culturele black-out", volgens Muntdirecteur Peter de Caluwe.

Naast de besparingen in de culturele sector door de Vlaamse regering, bespaart ook de federale regering op haar culturele instellingen.

Het werkingsbudget van De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België wordt vanaf volgend jaar met 20 procent verlaagd. Op vlak van personeel moeten ze 4 procent besparen. Tot 2019 komt daar ieder jaar nog eens 2 procent bij. Dat blijkt uit een opiniestuk van Muntdirecteur Peter de Caluwe voor De Morgen.

"Een nooit eerder vertoond schouwspel en potentieel een aanleiding om niet langer schouwspel aan te bieden", zegt de Caluwe aan Radio 1. "Het begin van een ware culturele black-out."

"Voor de Munt betekent dit een inlevering van 2,93 miljoen euro die de facto over drie maanden ingaat. Indien men de eerder weggenomen en 'bevroren' subsidie er nog bijtelt komen we in de buurt van 19 procent besparen in de komende vijf jaar."

De Caluwe wijst erop dat de Munt de voorbije jaren al zware inspanningen heeft geleverd en toch aan de top kon blijven meespelen. "We hebben daarbij de sociale vrede en de motivatie van onze mensen weten te behouden, en dat met een constante bezettingsgraad van 98 procent voor onze operaprojecten, cijfers waar andere operahuizen in Europa alleen maar kunnen van dromen."

De Munt wil meedenken en meewerken aan verdere besparingen en slankere structuren, zegt de Caluwe. Maar "de huidige besparingen dwingen ons tot een fundamenteel herzien van onze werking. Het volledige volgende seizoen moet op de schop. We riskeren over te moeten gaan tot uitbetaling van reeds aangegane contracten, mensen betalen om niet te werken, regelrechte verspilling van overheidsgeld. En dat is werkelijk het laatste wat we willen."

'Uitzondering vragen'
Ook Paul Dujardin van Bozar schat 30 tot 40 procent te zullen moeten inboeten. "We zullen met collega's de juiste argumenten moeten vinden om voor bepaalde niveaus een uitzondering te krijgen. Maar besparen moeten we allemaal", zegt hij aan FM Brussel.

"Ik was me er van bewust dat er iets op ons afkwam. Maar dat het zo'n lawine zou zijn, dat had ik niet verwacht."

Dujardin weet nog niet hoe hij die besparingen zal omzetten naar het terrein. "Ik heb 400 mensen in dienst, ik zou die willen behouden. Maar ik moet ook activiteiten organiseren, natuurlijk. Het wordt een kwestie van evenwicht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni