Munt tot jaareinde in operatent Thurn & Taxis

© brusselnieuws.be
29/01/2016

De Munt zal nog iets langer dan voorzien buitenshuis spelen, zeker tot eind dit jaar. Vanaf maart verhuist het operahuis ook naar het ‘Muntpaleis’, Een eigen, specifiek ingerichte operatent op de domeinen van Thurn & Taxis. Er komen dit jaar ook zes nieuwe operaproducties.

"De Munt is nog altijd onder constructie, de scène en de tribunes zijn afgebroken, maar de heropbouw is nog niet begonnen. Eerst moeten er nog bodemonderzoeken gevoerd worden voor de ondersteuning van de nieuwe podiumlift. Dat is de oorzaak van de nieuwe vertragingen", laat Peter De Caluwe algemeen directeur van de Brusselse Munt, weten.

'Muntpaleis'
De Munt verhuist naar het ‘Muntpaleis’. Anders dan voorheen gecommuniceerd is de tent niet dezelfde die eerder al door La Fenice in Venetië en de Luikse Opera Royal de Wallonie gebruikt werd, maar een nieuwe state of the art locatie met een capaciteit van 1.100 personen.

De renovatie van de Muntschouwburg loopt wat vertraging op en is nog niet helemaal klaar. Maar dankzij het ‘Muntpaleis’ kan De Munt wel haar volledige seizoensprogrammering realiseren.

Seizoensprogrammering
Het seizoen start met Béatrice et Bénédict, Hector Berlioz’ operabewerking van Shakespeare’s Much Ado About Nothing. Shakespeare stierf exact 400 jaar geleden.

Daarna viert De Munt Mozarts 260ste verjaardag met een volledig nieuwe productie van zijn jeugdwerk Mitridate, Rè di Ponto, speciaal op maat van het Muntpaleis.

De derde opera zal niet zoals voorzien de creatie van Frankenstein zijn. Technische en budgettaire complicaties maken dat onmogelijk. Het project is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Sweeney Todd
In de plaats van Frankenstein sluiten De Munt het seizoen af met een opvoering van Sweeney Todd (1979), een hedendaags en tegelijk toegankelijk werk op de wip tussen opera en musical.

Sweeney Todd is de laatste productie van het seizoen, maar niet de laatste die in het Muntpaleis gepresenteerd zal worden. Als gevolg van de vertraging die de renovatiewerken aan het toneel van De Munt hebben opgelopen, voorzien het operahuis pas vanaf december terug in de Muntschouwburg te spelen. Ook in het najaar zullen nog twee opera’s in het Muntpaleis gespeeld worden. Op de titels van deze opera’s is het nog ongeveer een maand wachten.

Positieve balans
De Munt sluit het kalenderjaar 2015 ook af met een budgettair positieve balans. Dat stemt de mensen van het operahuis ‘optimistisch en schept, samen met de ervaring die we de voorbije maanden hebben opgedaan, verwachtingen voor het nieuwe jaar waarin ons extra-murosbestaan nog even zal worden verlengd”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni