‘Munt-directeur te zeer activist’

© brusselnieuws.be
24/10/2014

Munt-directeur Peter de Caluwe probeert ten onrechte om een communautaire draai te geven aan de radicale besparingsoperatie bij onder meer het operahuis, vindt Vlaams-nationalist Jean-Pierre Rondas. Hij vindt ook dat de Caluwe te veel activistische standpunten inneemt, onder meer over de federale kieskring en de Brussels Metropolitan Region.

Jean-Pierre Rondas is voorzitter van de Vlaams-nationalistische internetsite Doorbraak en was tot zijn pensioen radiomaker bij de klassieke zender Klara. In De Standaard uit hij vrijdag flinke kritiek op Munt-directeur Peter de Caluwe, die woensdag de ingrijpende besparingen bij de biculturele instellingen aan de kaak stelde. de Caluwe zei ook dat de meest kritische culturele instellingen het zwaarst worden gestraft.

Rondas is het daar niet mee eens. “Niet alleen geloof ik daar niets van, de beschuldiging wordt tegengesproken precies door de lineaire, niet specifieke bezuinigingen die De Munt dus evengoed als Bozar of andere federale instellingen treffen.”

Rondas wijst meteen ook met een beschuldigende vinger naar de Caluwe, die naar zijn mening te zeer aan activisme doet.

“Misschien had hij wel redenen om zichzelf een en ander te verwijten, en komt zijn verdachtmaking eerder neer op een schuldbekentenis. Ik weet niet of een operadirecteur pleidooien moet houden voor de Brussels Metropolitan Region, een federale kieskring of godbetert voor de uitbreiding van Brussel naar grote delen van Waals- en Vlaams-Brabant. In deze functie zou hij deze gedachten beter voor zichzelf houden.”

Voorganger Bernard Foccroulle liet zich volgens Rondas nooit op dergelijke standpunten betrappen. “Peter de Caluwe vertoont een te groot activisme voor zijn rol. Ten voordele van zijn eigen huis, De Munt, zou hij zo stil moeten zijn als het hoofdpersonage in de opera waarop hij zo trots is, De stomme van Portici.”

Rondas zegt tegelijk dat hij de lineaire besparing door minister Didier Reynders (MR), die bevoegd is voor biculturele instellingen als De Munt en Bozar, betreurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni