Mabiala Mbeka 2 c Benjamin Tollet

‘Mulat is de kleur van de mondialisering’

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
24/09/2014

De Congolese Brusselaar Mabiala Mbeka heeft zonet de gloednieuwe jaarkalender Métisse uitgebracht. Culturele instellingen stellen in september hun jaarprogramma voor via een verzorgd programmaboekje, Mbeka doet hetzelfde met de Afrikaanse culturele activiteiten in Brussel. “Hier is heel wat Afrikaanse cultuur, alleen weten de mensen het niet.”

Met Métisse wil u de Brusselaar inlichten over het Afrikaanse culturele aanbod in Brussel?
Mabiala Mbeka
:” We nodigen hen uit om eens een Afrikaanse culturele activiteit mee te pikken uit het brede aanbod, maar we willen evenzeer aan de Afrikanen laten zien dat er in instellingen als Bozar of de KVS een Afrikaans aanbod is. Meestal zijn ze daar helemaal niet van op de hoogte. We willen ze er ook op wijzen dat de activiteiten die ze zelf organiseren vaak te eng op de eigen gemeenschap gericht zijn. De opening naar andere gemeenschappen moet ook daar gebeuren. Ten slotte willen we extra zichtbaarheid geven aan de talloze Afrikaanse verenigingen die goed werk leveren, maar meestal in de schaduw blijven.”

Vanwaar de naam Métisse?
Mbeka
: “Een mesties is een halfbloed, dat staat voor de ontmoeting en de vermenging van culturen. Met deze uitgave willen we de vermenging van gemeenschappen stimuleren. Brussel is een multiculturele stad, we willen die diversiteit ook vertaald zien in de kleuren tijdens culturele activiteiten. De mulat is de kleur van de mondialisering.”

Wil u ook meer herkenning voor de Afrikaanse cultuur?
Mbeka
: “We willen vooral meer zichtbaarheid. De Afrikaanse verenigingen krijgen via de uitgave in september en in januari de kans om hun activiteiten bekend te maken. Op 17 januari organiseert NACA (het Netwerk voor Afrikaanse Culturele Activiteiten waar Mbeka deel van uitmaakt, bt) de eerste Africa Day in Bozar waar al die spelers extra in de kijker gezet worden. Op termijn willen we met Métisse ook wegen op de politieke agenda, want sinds kort dalen de budgetten voor interculturele activiteiten terwijl Brussel als multiculturele hoofdstad van Europa net zou moeten uitpakken met zijn culturele diversiteit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni