MR verlaat parlement uit protest tegen uitstel beleidsverklaring

© Belga
21/09/2015

Het Brussels Parlement heeft maandag als eerste assemblee van het land het nieuwe parlementaire jaar in gang geschoten, maar dat gebeurde volgens de oppositie in mineur. De traditionele beleidsverklaring van de minister-president ontbrak immers en in plaats volgende een debat over het stemsysteem. De grootste oppositiepartij MR verliet het half rond. "Het café is open, maar de stoelen staan nog op tafel", hekelde Bruno De Lille (Groen).

Het Brussels Parlement besliste om vanaf dit jaar de start van het parlementaire werkjaar te vervroegen naar de derde maandag van september. Maar de regering liet eerder al weten nog geen beleidsverklaring te kunnen afleggen omdat de nodige begrotingscijfers nog niet binnen zijn en de krachtlijnen van het beleid voor het komende jaar dus ook niet kunnen vastgelegd worden. Maar dat was niet naar de zin van de oppositie.

"Het is al een traditie van 25 jaar dat bij de start van het parlementaire jaar de regeringsleider een beleidsverklaring aflegt, maar dit jaar is de minister-president zelfs niet eens aanwezig in het halfrond", sneerde MR-fractieleider Vincent De Wolf. "De democratie wordt genegeerd, de oppositie wordt de mond gesnoerd".

Ook Bruno De Lille vond het uitblijven van de beleidsverklaring ongehoord. Hij wees erop dat bij de start van het Vlaams Parlement volgende week er wel een beleidsverklaring zal zijn. "Hun budget is maar tien maal groter dan dat van het Brussels gewest", voegde hij er schamper aan toe. Eerder had ook al N-VA-fractieleider Johan Van Den Driessche aangeklaagd dat er geen beleidsverklaring was bij de start van het Brusselse parlementaire jaar.

De Wolf en De Lille vonden ook de keuze van het onderwerp van het eerste debat maandag ongelukkig. "Het openingsdebat gaat over onszelf, over de verkiezingen. Daar ligt de burger elke dag van wakker!", aldus het Groen-parlementslid. Er waren andere belangrijkere thema's die besproken hadden kunnen worden, zoals de fiscale hervorming, de vluchtelingencrisis, de taxisector of de strijd tegen de vlucht van de middeninkomens uit de stad, vond Vincent De Wolf. "Vandaag is er een algemeen debat, daarna zullen er pas hoorzittingen in de commissie volgen. Dit is de wereld op zijn kop", vond Zoë Genot (Ecolo).

Stemfraude
Het elektronisch stemmen ligt in Franstalig België zwaar onder vuur na de problemen in Wallonië en Brussel bij de stembusgang in 2014, waardoor de definitieve uitslag voor Brussel enkele dagen op zich liet wachten. Het Waalse Parlement vraagt de federale regering in een resolutie af te stappen van het elektronisch stemmen bij de Europese, federale en Waalse verkiezingen. Tijdens het plenaire debat in het Brussels Parlement ging niemand zover om het elektronisch stemmen volledig uit te sluiten.

Verschillende sprekers zoals De Lille en Julie de Groote (CDH) wezen naar de praktische problemen van het stemmen met potlood en papier in het hoofdstedelijk gewest. Het groot aantal partijen maakt het bijna onmogelijk om de stembrief in het stemhokje open te vouwen. Bovendien dreigt er een tekort aan mensen om de stem- en telbureaus te bevolken. Een veelgehoorde kritiek aan Franstalige kant, is dat er bij het elektronisch stemmen geen democratische controle is. Daarom keert een aantal buurlanden zoals Nederland en Duitsland terug naar potlood en papier.

Daarnaast kost elektronisch stemmen aanzienlijk meer dan het systeem met potlood en papier. De democratische controle is er wel bij het systeem van elektronisch stemmen dat in Vlaanderen gebruikt wordt en in 2014 ook getest werd in de Brusselse gemeenten Sint-Gilis en Sint-Pieters-Woluwe, waar men een papieren bewijs krijgt van de uitgebrachte stem. Els Ampe (Open VLD) en Bruno De Lille wezen er ook op dat het stemmen op papier niet betrouwbaarder is dan het elektronisch stemmen. De resultaten zijn later beschikbaar en tellers kunnen ook fouten maken. Ampe wees ook op het risico van fraude in de vroege uurtjes bij het tellen van de stemmen.

Tijdens de openingszitting werden de voorzitter en het Bureau van het Brussels Parlement probleemloos herverkozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni