MR-schepen vraagt verdere inkrimping voetgangerszone

© brusselnieuws.be
20/11/2015

Schepen van Handel Marion Lemesre (MR) wil opnieuw meer plaats maken voor de auto in de Vijfhoek. Ze stelt voor om de Zuidstraat en het plein voor het Centraal Station opnieuw open te stellen voor het autoverkeer. Ook zou de Lakensestraat opnieuw geopend moeten worden ter hoogte van de Antwerpsepoort.

De Stad kondigde begin deze week al aan dat er volgende maand opnieuw meer plaats voor de auto komt op het De Brouckèreplein. De wijziging moet de bereikbaarheid van de handelszaken op de Adolphe Maxlaan verbeteren. Schepen van Handel Marion Lemesre wil echter nog meer voetgangerszone teruggeven aan de auto.

Ze denkt in de eerste plaats aan de Zuidstraat. "Door die te heropenen kunnen we de autodruk aan Sint-Goriks verminderen", zegt de schepen in L'Echo. Lemesre wil ook de Lakensestraat opnieuw open stellen voor het verkeer vanaf de Kleine Ring ter hoogte van de Antwerpsepoort. De Lakensestraat zou zo opnieuw een belangrijke as worden om het centrum binnen te rijden. Momenteel is de Lakensestraat voorbehouden voor uitgaand en plaatselijk verkeer.

Tot slot stelt Lemesre ook het autovrij maken van het plein voor het Centraal Station in vraag. De omgeving daar werd door het vorige stadsbestuur heraangelegd. "We moeten de auto opnieuw toegang geven tot die Rambla", klinkt het. "We moeten meer verkeer toelaten binnen de Vijfhoek om de Kleine Ring te ontlasten."

De aanpassingen moeten vooral de toegankelijkheid van de voetgangerszone voor automobilisten verbeteren. "We moeten niet de grootste voetgangerszone hebben, maar de best werkende", besluit Lemesre, die haar voorstellen zal bepleiten voor het voltallige schepencollege.

Schepen Ans Persoons (SP.A) benadrukt dat er geen enkele beslissing is genomen over het inkrimpen van de voetgangerszone, ook niet aan De Brouckère. "Het verkeer wisselt er gewoon van kant", klinkt het op Facebook. "Al begrijp ik dat het verwarrend is met al die meningen die verspreid worden."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni