1436 CITY Merode jubelpark

Stadsbestuur steigert bij in vraag stellen van gemeentegrenzen

© brusselnieuws.be
12/02/2016

Voeg Haren bij Evere en laat de wijken langs het Ter Kamerenbos aansluiten bij Ukkel en Watermaal-Bosvoorde. Boris Dilliès en Gauthier Calomne (beiden MR) heropenen het debat over de soms erg grillige gemeentegrenzen. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) schiet het voorstel af en ook eerste schepen Alain Courtois (nochtans ook MR) is not amused.

Brussel en zijn negentien gemeenten, het blijft een onderwerp van politiek debat. Vlaamse partijen dringen regelmatig aan op een grootschalige fusie. Zover willen de Franstalige liberalen niet gaan, maar ze pleiten wel voor een hertekening van de grenzen. De huidige situatie is "onleesbaar en weinig performant", klinkt het in een vrije tribune in Le Soir.

Boris Dilliès, parlementslid en schepen in Ukkel, en Gauthier Calomne, gemeenteraadslid in Elsene, doen meteen ook enkele concrete voorstellen. Haren zouden ze bij Evere voegen, en het noorden van Laken bij Jette. Het is beter voor de bewoners om dichtbij de gemeentediensten te liggen, redeneren ze. Vanuit dezelfde optiek zouden ze ook de wijken van de Stad Brussel langs het Ter Kamerenbos bij respectievelijk Ukkel en Watermaal-Bosvoorde voegen.

De twee MR-politici wijzen ook op tal van andere verwarrende situaties zoals de Louizalaan (een Brusselse corridor die Elsene in twee verdeelt), het Jubelpark (grotendeels op Brussels grondgebied, maar ook een stuk op Etterbeek) en de Molièrelaan (loopt door Vorst, Elsene, Ukkel en opnieuw Elsene).

Stadsbestuur tegen
Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) reageert afwijzend op de voorstellen. Hij heeft het gevoel dat de hertekening van MR vooral is bedoeld om "de Stad Brussel te ontmantelen en de burgerlijke gemeenten nog rijker te maken".

Opvallender is dat het voorstel ook tegenwind krijgt binnen de eigen partij. Met name Alain Courtois, schepen in de Stad Brussel vindt een herziening van de grenzen geen goed idee. "Ik vind dit helemaal geen goed idee", aldus Courtois aan Le Soir. "Ik werk aan wijkantennes om de diensten dichter bij de bevolking te brengen. De gemeenten moeten die nabijheidsrol vervullen, het Gewest moet verder werk maken van de harmonisering van bevoegdheden die het lokale niveau overstijgen."

Dilliès en Calomne willen ook nog een ander debat heropenen: door de vele politieke niveaus telt Brussel maar liefst 700 politieke mandatarissen. "We moeten ons afvragen of die inflatie van vertegenwoordiging nog pertinent is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni