Rusthuis Overbron c Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

Moslimkamers in rusthuis De Overbron

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
22/10/2014

Woonzorgcentrum De Overbron in Neder-Over-Heembeek wil in de nabije toekomst een aantal kamers inrichten voor bejaarde moslims. “Maaltijden, verzorging en animatie worden dan aangepast aan hun cultuur en religie,” zegt initiatiefnemer Bert Anciaux (SP.A), behalve senator ook afgevaardigd bestuurder van De Overbron.

T raditioneel worden moslimbejaarden opgevangen binnen de familie, maar hierin komt stilaan verandering. In de moslimgemeenschap wordt de vraag naar rusthuizen groter (BDW 1446, p.6-8). Deze evolutie is ook Anciaux niet ontgaan. “De groep zorgbehoevende moslimouderen groeit. Binnen enkele jaren zal er grote nood zijn aan professionele opvang.”

Anciaux wil hierop een antwoord bieden. “Er wonen nu al wel moslims in rusthuizen. Maar ze worden er opgevangen zonder respect voor hun identiteit. Ik geloof heel sterk in een interculturele aanpak. Dat wil zeggen: respect voor ieders eigenheid, maar ook de wil om elkaar te ontmoeten. Ik wil dan ook onderzoeken hoe je binnen een Vlaams rusthuis een plaats kan geven aan de identiteitsbeleving van moslimbewoners. Dus geen islamrusthuis, wel een pluralistisch huis met speciale aandacht voor oudere moslims.”

Anciaux wil deze aanpak in de praktijk brengen in De Overbron, het woonzorgcentrum aan de Oorlogskruisenlaan dat hij in 2002 mee oprichtte. Het rusthuis, dat nu 44 kamers telt, staat net voor een uitbreiding met vijftien wooneenheden. “Hiervan willen we gebruik maken. Maar we beginnen bescheiden, met vijf kamers voor moslims.” De bewoners zullen zorg krijgen met aandacht voor hun eigen cultuur en religie.

“Het gaat bijvoorbeeld om aangepaste maaltijden, verzorging en animatie. Ook gaan we bekijken hoe er omgegaan moet worden met religieuze feesten en hoe er een gebedsruimte kan ingericht worden.”

Eerste Vlaamse rusthuis
Anciaux beseft dat het een hele delicate oefening is. “Het is niet simpel om je nek uit te steken in een samenleving waarin een negatieve houding bestaat tegenover alles wat met de islam te maken heeft.” Hij wil het project dan ook zorgvuldig voorbereiden, in samenspraak met de huidige bewoners en hun familie.

Dat het De Overbron is die dit initiatief neemt, is niet toevallig. Anciaux: “Wij waren destijds het eerste Vlaamse rusthuis in Brussel. We sprongen toen op de bres voor de eigenheid en identiteit van de Vlamingen. Logisch dus dat De Overbron opnieuw haar verantwoordelijkheid neemt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni