Moord op imam: politieke reacties

© brusselnieuws.be
13/03/2012
De politieke reacties op de moord maandagavond op de imam van de Ridamoskee laten niet op zich wachten. Premier Elio Di Rupo (PS) “veroordeelt de moord ten strengste”. Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) roept op tot respect voor elkaar. Het Vlaams Belang laakt dat buitenlandse conflicten in Brussel worden geïmporteerd.

"Mijn eerste gedachten gaan uit naar het slachtoffer en zijn naasten, maar ik veroordeel ten strengste het geweld dat bij de feiten gebruikt werd," zei de premier dinsdagmiddag. Di Rupo zei ook vertrouwen te hebben in de Belgische justitie, en zal "de zaak met grote aandacht volgen."

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) bezocht maandagavond meteen de plaats van de aanslag en veroordeelde elke vorm van extremisme. Gaetan Van Goidsenhoven (MR), burgemeester van Anderlecht, prees zich tevreden dat er geen rellen uitbraken na de brand. "We moeten onderstrepen dat er geen geweld is geweest, uiteraard veel emotie maar geen geweld," aldus de burgemeester. "Het is belangrijk om de grootste sereniteit te bewaren en niet in te gaan op provocaties."

In een reactie op Facebook roept Brussels staatssecretaris Bruno De Lille op om "deze extremistische aanval op een moskee niet met haat, geweld of spot te beantwoorden, want anders spelen we in het spel van die extremisten mee. Laten we in Brussel blijven samenleven met respect voor elkaar."

Volgens Brussels parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang) "toont de drieste aanslag andermaal aan dat de massale import van niet-Europese vreemdelingen ook geleid heeft tot de import van buitenlandse conflicten. Het moslimextremisme is een kankergezwel dat onze democratie, onze vrijheid en onze manier van leven bedreigt," aldus Lootens.

'Aanslag raakt de essentie van onze stad'
Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) roept op tot kalmte maar veroordeelt de aanslag zeer scherp. "Dit is een aanslag op het recht om verschillend te zijn dan de andere. Een aanslag op de vrijheid die de essentie van onze stad raakt. Met de dood van de imam van de Ridamoskee verdwijnt er een brug tussen de verschillende geloofsgemeenschappen. Het antwoord dat wij, alle Brusselaars samen, moeten geven moet rijmen op meer openheid en verdraagzaamheid."

Ook MR-voorzitter Charles Michel is gechoqueerd. Hij hoopt dat de er snel klaarheid over de motieven van de dader komt. Brussels CDH-voorzitter Hamza Fassi-Fihri en fractieleidster Céline Fremault laten weten dat geweld en aanslagen tegen de vrijheid van godsdienst en overtuiging niet geaccepteerd kunnen worden in een rechtstaat.

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) waarschuwt dan weer voor overhaaste conclusies. "Het onderzoek moet uitwijzen of het om een geïsoleerde daad gaat of om een opstoot van religieus radicalisme," zegt hij. "Tot dan moeten we de kalmte bewaren."

Fadila Laanan, cultuurminister van de Franse Gemeenschap en kandidaat voor de PS in Anderlecht bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, reageerde ontdaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni