Montasser AIDe'emeh: 'Aanslagen overtuigen jongeren om bij IS te gaan'

MG
© brusselnieuws.be
24/11/2015

Jongeren die al sympathiseerden met IS, zijn door de aanslagen in Parijs gesterkt in het idee om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie. Dat zegt arabist Montasser AIDe'emeh. 'In één minuut wereldberoemd, dat spreekt aan.'

Dat IS de macht heeft om Europa in het hart te treffen en een complete stad plat te leggen, heeft indruk gemaakt. Niet alleen op de slachtoffers en tegenstanders van IS, maar ook bij jongeren die sympathie hebben voor de terreurorganisatie.

"Jongens die nog twijfelden of de militie echt in staat was om grootschalige aanslagen in Europa te plegen, hebben nu gezien dat die mannen geloofwaardig en serieus zijn", zegt onderzoeker Montasser AlDe'emeh aan brusselnieuws.be

"Abaaoud was een paar jaar geleden nog één van de vele jongeren in de wijk en nu heeft hij een eigen Wikipedia-pagina. In één minuut wereldberoemd, dat spreekt aan."

"Misschien zullen ze anders piepen als er bij een aanslag een familielid of vriend omkomt, maar vooralsnog schrikt het geweld niet af", legt AlDe'emeh uit. Over het algemeen leiden aanslagen juist tot een toename van jongeren die zich aansluiten bij IS. "Steeds als de rekruteringskracht afneemt, pleegt IS weer een aanslag."

Naïef
Overigens zullen de aanslagen niet alleen Brusselse jongeren overtuigen, maar ook jongeren in steden als Antwerpen, Luik en Namen en bij uitbreiding ook internationaal in landen zoals Saoedi-Arabië.

De Molenbeekse islamoloog reisde zelf naar Syrië en heeft contact met veel jihadisten. Hij waarschuwt al maanden in de media voor terreuraanslagen in België. Maandag plaatste hij nog een filmpje op zijn Facebook-pagina waarin de Belgische IS-strijder Abu Qatada al-Baljiki, oproept om aanslagen te plegen.

Bij het fragment vermeldde de onderzoeker: "Ik hoop dat mensen gaan beseffen dat ik een realist ben en veel anderen naïef zijn."

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni