© Geert Cochez

Molenbeekse scholen picknicken voor veilige straat

© FM Brussel
20/05/2014

Vijfhonderd kinderen, leerkrachten en ouders van de Vier Windenschool en de Ecole Sainte-Ursule in Molenbeek namen deze dinsdagmiddag hun straat in met een picknick. Ze eisen een veiligere schoolstraat.

Picknicken om eisen kracht bij te zetten, het is op korte tijd een echte trend geworden. Na de studenten van de HUB en Philippe Van Parijs op het Schumanplein is de actie van de twee scholen al de derde protestpicknick in een week.

De scholen in kwestie liggen aan de Steenweg op Merchtem in het centrum van Molenbeek vragen al jaren aanpassingen om het verkeer er veiliger te maken. Het liefst willen ze een autovrije straat, zegt de directeur van de Vier Windenschool, Dirk Letens.

“Er ligt hier een parkje vlak naast onze school, en het zou wel leuk zijn om dat door te trekken tot aan de school en er een parvis van te maken”, zegt directeur Dirk Letens. “Zo zou het een soort speel- en wandelruimte kunnen worden. Er zijn hier in Molenbeek niet zo veel open ruimtes en speelruimtes.”

De kinderen van de scholen hebben zelf de auto's, voetgangers en fietsers in hun straat geteld. Er is veel doorgaand verkeer, en een veel te smalle stoep. Dat vertelden ze deze middag op de picknick.

Ook Philippe Van Parijs, initiatiefnemer van Picnic The Streets, was aanwezig en noemde de Molenbeekse actie"een fantastisch initiatief". "Het is ook veelbelovend dat deze actie gezamenlijk gevoerd wordt door een Nederlandstalige en een Franstalige school. Dit is het soort van actie dat hoop en vertrouwen inboezemt in de toekomst van onze stad."

Op 8 juni plant de Picnic The Streets-beweging ook nog een grote picknick op het Beursplein. De actievoerders zijn ontevreden over de manier waarop de Stad Brussel het verkeer in de Vijfhoek wil aanpakken.

Tijdens de actie werd ook nog een petitie overhandigd aan vertegenwoordigers van het Molenbeekse schepencollege, die beloofden de vraag “te zullen bekijken en de actievoerders uit te nodigen voor de opvolging ervan”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni